Oprez, masovno trovanje pasa u Beogradu i Novom Sadu

Izvor: Blic, 25.Jan.2013, 15:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oprez, masovno trovanje pasa u Beogradu i Novom Sadu

Na više mesta u Beogradu je poslednjih dana ponovo bačen otrov "kreozan", smrtonosan za pse i mačke. Ljubitelji životinja i brojni vlasnici pasa formirali su nekoliko grupa na Fejsbuku preko kojih jedni druge upozoravaju na lokacije na kojima je primećen otrov. Oni su upozorili vlasnike životinja da je ovaj otrov primećen kod "Pet šopa" na Novom Beogradu, na dorćolskom keju, u Žarkovu i u Šumicama.

- Oprez: otrov i na Dorćolu u blizini keja! - napisao je jedan >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << od članova grupe "Vlasnici 'opasnih rasa' Beograda ujedinite se" preko koje članovi obaveštavaju jedni druge o mestima u gradu gde je primećen otrov.

Otrov i u Novom Sadu

Danas je, takođe, bačen otrov i u Novom Sadu.

Na osnovu prijava vlasnika pasa, rizična zona je Bulevar Cara Lazara, naročito u delu kod ulice Alekse Šantića.

Prošle nedelje, kreozan je posut i po zaječaru.

Članovi ove grupe obaveštavaju da se danima dešavaju masovna i organizovana trovanja "kreozanom" u Beogradu i savetima za prvu pomoć pomažu jedni drugima kako da reaguju ako primete otrov ili životinju koja je već otrovana.

- U blizini Vaznesenjske crkve na Žarkovu videla sam otrov. Odmah sam pozvala policiju koja je došla za rekordno vreme. Pozvali su nadležne, meni uzeli podatke, zahvalili se i ostali da čekaju službu koja će otrov da ukloni. Kad sam izašla iz crkve, mesto na kojem je bio otrov već je bilo lepo očišćeno - napisala je sugrađanka Marina kojoj su se članovi grupe zahvalili na pravoj reakciji.

Otrov "kreozan" je prah je izrazito žut, ali sugrađani poslednjih dana upozoravaju da ga primećuju i u svetlo narandžastoj boji.

Međutim, u parku u Šumicama pre nekoliko dana brojne životinje su otrovane "roze granulama koje liče na bombone“.

KAKO POMOĆI LJUBIMCU KOJI JE PROGUTAO OTROV

Članovi grupe "Sloboda za životinje" na Fejsbuk stranici napisali su i upustvo za pomoć otrovanoj životinji.

- Ono što na prvi pogled možete videti kod pasa otrovanih kreozanom je izraženo dahtanje i ubrzano disanje. Obavezno izazvati povraćanje hidrogenom, da bi izbacili otrov koji su pojeli, jer nikako ne treba dozvoliti da se otrov apsorbuje. Ako životinja izbaci žuto (to je kreozan), davati još hidrogena dok ne počne da izbacuje belu penu. Nakon toga dati tablete ili kapsule aktivnog uglja, možete kapsule otvoriti i razblažiti u vodi pa špricem ušpricati u usta, da bi brže delovalo, a potom slobodno dajte još kapsula. Dešava se nagli skok temperature i stoga je jako bitno hladiti životinju sve vreme, vodom, ledom ako treba, ili je ubaciti u kadu. Uz sve to, životinji možete dati i infuziju, hartmanov rastvor, potkožno, ako umete. Nakon svega ovoga, možete trčati kod veterinara na dalju terapiju, ali je jako bitno da ovo uradite odmah, jer kod kreozana svaki minut čekanja može biti koban - napisala je sugrađanka A.G.

Povezane vesti: Trovač nekažnjeno i dalje seje otrov u parku u Šumicama Manijak trovač opet pobacao otrov u Šumicama, dva psa uginula u mukama Boška Raičevića ubio bombaš zbog rakovičkog klana Otrovana još četiri psa na Karaburmi "Zoohigijena": Uklonjen otrov iz Šumica
Pogledaj vesti o: Facebook

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.