Opasnosti na društvenim mrežama

Izvor: B92, 01.Dec.2014, 12:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opasnosti na društvenim mrežama

Sa Fejsbuk grupom "Današnje srednjoškolke", ponovo je otvoreno pitanje kontrole društvenih mreža.

Na Fejsbuku je nedavno otvorena grupa, pod nazivom "Današnje srednjoškolke". Oni koji su je kreirali, na stranicu su postavljali fotografije obnaženih maloletnica, u neprikladnim pozama, a koje su pronašli na njihovim privatnim profilima.

Fotografije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << devojčica prikazane gotovo kao erotski sadržaj, neumesni komentari i zgražavanje dela javnosti, ali reakcije nadležnih nema.

Grupa "Današnje srednjoškolke" i dalje postoji i iz dana u dan ima sve više lajkova.

Srednjoškolci tvrde da su obazrivi na društvenim mrežama, ali priznaju i da su su upoznati sa neprijatnim virtuelnim iskustvima svojih vršnjaka.

Biljana Kikić Grujić iz Centra za prevenciju devijantnog ponašanja mladih napominje da se u ovakvim situacijama ne mogu osuđivati oni koji su otvorili grupu na Fejsbuku, jer su oni preuzeli fotografije sa otvorenih profila. Upravo zbog toga je važno da korisnici budu obazrivi, ali i njihovi roditelji.

"Stoti put apelujemo i molimo roditelje da prate šta njihova deca rade u virtuelnom svetu. Ne samo sa kim se dopisuju i koliko prijatelja imaju, već i kakve sadržaje i fotografije objavljuju na svojim profilima na društvenim mrežama. Ta fotografija će za pet, sedam ili deset godina nekom možda da naruši naruši karijeru", naglašava Biljana Kikić Grujić iz Centra za prevenciju devijantnog ponašanja mladih.

Kako pokazuju svetska istraživanja, najveći broj seksualnih predatora vreba na društvenim mrežama

Grupa "Naše srednjoškolke" ali pod drugačijim nazivom postojala je i pre nekoliko meseci. Nakon izveštavanja u medijima je ugašena.

Važno je znati da svako može da prijavi ovu stranicu ukoliko na njoj primeti svoju ili fotografiju svojih prijatelja.

Opširnije u videoprilogu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.