Opasnosti na Facebook-u kojih niste ni svesni i rešenja

Izvor: Baguje.com, 22.Jan.2011, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opasnosti na Facebook-u kojih niste ni svesni i rešenja

Za Facebook mnogi kažu da je jedno od najopasnijih web mesta. Može se raći i da je tako. Mnogi zato postavljaju pitanje 'kako Facebook koristiti bezbednije?'. Evo velikih, ako ne i najvećih opasnosti kojih niste ni svesni, kao i kratkih rešenja.
Informacije o sebi
Mnogi smatraju da će stavljanjem svojih informacija na profil poput škole koju pohađaju (ili su pohađali), adrese, telefona i sličnog pomoći nekim starim prijateljima da ih lakše >> Pročitaj celu vest na sajtu Baguje.com << pronađu.
Opasnosti: Najveća opasnost je krađa identiteta i prikupljanje informacija od strane oglašivačkih agencija.
Rešenje: Sklonite sve informacije o sebi, ili stavite neke šaljive, čisto da bi zbunili kriminalce.
Fotografije
Upravo ste se vratili sa letovanja, zimovanja, žurke ili bilo kog drugog izlaska. Zašto da ne postavite fotografije? Ima više razloga zašto to da ne učinite.
Opasnosti: Pedofili skupljaju fotografije dece, vaša fotografija može da završi svugde na Internetu, zamislite da vidite oglas na nekom sajtu sa vašom slikom....katastrofa, videće vas pola sveta.
Rešenje: Nikad ne postavljajte lične fotografije na Facebook, ako želite da ih pokažete prijateljima pozovite ih kući i pokažite im, zašto da ne, taman ćete malo offline popričati. Za profil sliku možete da koristite sliku vašeg omiljenog strip junaka, crtanog lika ili bilo čega što nema veze sa vama, budite maštoviti.
Nepoznate osobe
'Tako divan i dobar čovek', 'prijatelj'... Još jedna od velikih opasnosti po vašu privatnost.
Opasnosti: krađa identiteta, saznavanje mnogo ličnih informacija, pedofili...
Rešenje: Ne stupajte u prijateljstva sa osobama koje ne poznajete u stvarnom svetu.
Aplikacije za ubijanje vremena
Još jedna od opasnosti na koju ćete potrošiti mnogo živaca. I dok se vi zabavljate kradu vam podatke, njih će posle prodati oglašivačkim kompanijama, očekujte spam.
Opasnosti: spamovanje e-mail adrese, uzimanje ličnih informacija i fotografija.
Rešenje: Najbolje je ne koristiti nikakve aplikacije, igrice, kvizove...
Linkovi od prijatelja
Prijatelj vam šalje link...Pogledajte zanimljiv video ili fotografiju. Pre nego što kliknete dobro razmislite. Možda vam to nije poslao prijatelj, možda je neko hakovao njegov nalog!
Opasnosti: Virusi, trojanci, spyware, rezni oblici malware-a, hakovanje naloga...
Rešenje: Najbolje je ignorisati bilo kakve linkove.
Ukoliko ste imali loše iskustvo sa Facebook-om postavite u komentar. Ukoliko ste se pak 'uvalili' u opasnost možete da postavite pitanje u komentarima i dobićete pravi odgovor!
Slični postovi:Preuzmite sve svoje Facebook podatke Facebook Not Now - novo dugme Nova laž vezana za Facebook

Post "Opasnosti na Facebook-u kojih niste ni svesni i rešenja" je objavio bokile za sajt Baguje.COM, dana 22. 01. 2011.
Kategorije: Društvene mreže, Facebook | Tagovi: facebook opasnosti, privatnost



Nastavak na Baguje.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Baguje.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Baguje.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.