Oglasio se Mark Zakerberg: Pogrešili smo...

Izvor: B92, 21.Mar.2018, 21:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oglasio se Mark Zakerberg: Pogrešili smo...

Osnivač i izvršni direktor kompanije Facebook Mark Zakerberg priznao je da je njegova kompanija "napravila grešku" u vezi sa navodnom zloupotrebom korisničkih podataka, prenosi Sky News.

Zakerberg je objavio dugačko saopštenje na svojoj Facebook stranici, objašnjavajući koje korake je preduzeo, i šta će nastaviti da radi dalje po pitanju zaštite korisnika.

PROČITAJTE JOŠ: Ljudi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << masovno brišu Fejsbuk naloge, Zakerberg ćuti

"Ja sam osnovao Facebook, i na kraju dana - ja sam taj koji snosi odgovornost za ono što se dešava na našoj platformi. Pristup rešavanju problema u vezi sa zaštitom naše zajednice shvatam vrlo ozbiljno", rekao je.

"Naša je obaveza da štitimo korisničke podatke, a ako nismo u stanju to da uradimo, onda ne zaslužujemo da služimo ljudima", dodao je.

PROČITAJTE JOŠ: Facebook šokiran: Razumemo ozbiljnost problema

Zakerberg kaže da je "najneophodnije korake za sprečavanje onoga što se dešava danas, kompanija preduzela pre mnogo godina".

"Ali, takođe smo napravili neke greške. Mnogo je toga što još treba da se uradi", rekao je.

PROČITAJTE JOŠ: Osnivač WhatsAppa: Vreme je, obrišite Fejsbuk

Facebook trenutno pokušava da utvrdi "šta se tačno dogodilo", kako bi sprečio pojavljivanje sličnih incidenata u budućnosti.

Zakerberg je u saopštenju izložio niz događaja koji su doveli do situacije u kojoj se kompanija danas nalazi.

"Godine 2013, istraživač sa Univerziteta u Kembridžu po imenu Aleksandr Kogan, stvorio je aplikaciju koja je predstavljala neku vrstu testa ličnosti. Aplikaciju je instaliralo oko 300.000 ljudi, koji su podelili svoje podatke, kao i neke podatke svojih prijatelja. S obzirom na način na koji je naša platforma funkcionisala u to vreme, to znači da je Kogan imao pristup desetinama miliona podataka prijatelja korisnika", objasio je Zakerberg.

"Facebook je 2014. uveo promene koje su onemogućile pristup podacima putem takvih aplikacija. One više nisu mogle da dobiju pristup podacima prijatelja korisnika, osim ako im korisnik ne bi sam to dozvolio", dodao je.

Godine 2015, Facebook je saznao od novinara Gardijana da je gospodin Kogan delio korisničke podatke koje je sakupljala njegova aplikacija sa kompanijom Cambridge Analytica, što je predstavljalo kršenje pravila kompanije, tako da je Koganova aplikacija odmah ukinuta na platformi.

Zakeberg kaže da je Facebook tada zahtevao da Kogan i Cambridge Analytica obrišu sve korisničke podatke do kojih su došli neadekvatnim putem, ali da je prošle nedelje saznao da podaci nisu obrisani, kako mu je ranije rečeno.

I Koganu i kompaniji Cambridge Analytica uskraćeno je pravo na korišćenje Facebookovih usluga.

Uskoro opširnije...

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Oglasio se Mark Zakerberg: Pogriješili smo

Izvor: Nezavisne Novine, 22.Mar.2018, 08:59

Osnivač i izvršni direktor kompanije Facebook Mark Zakerberg priznao je da je njegova kompanija "napravila grešku" u vezi sa navodnom zloupotrebom korisničkih podataka, prenosi Sky News.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.