Obustavljanje i preusmeravanje letova za Iran i Irak

Izvor: RTS, 08.Jan.2020, 11:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obustavljanje i preusmeravanje letova za Iran i Irak

Nekoliko svetskih avio-kompanija obustavilo je ili preusmerilo letove za Iran i Irak, nakon pada "boinga" 737 u kojem se nalazilo 176 osoba, javlja "Tas".
"Er Frans", "Lufthansa", "Internešnal erlajns" i "Melezija erlajns", obustavili su na neodređeno vreme sve letove nad vazdušnim prostorom Iraka i Irana posle iranskih raketnih napada na dve baze u Iraku u kojima su smeštene američke snage.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
"Kompanija 'Internešnal erlajns' je odlučila da obustavi svoje letove za Teheran na neodređeno vreme", saopštila je pres služba na Fejsbuku, nakon pada "boinga" 737 u kojem se nalazilo 176 osoba, javlja Rojters.
"Singapur erlajns" je posle napada na američke baze u Iraku saopštio da će svi njeni letovi biti preusmereni iz iranskog vazdušnog prostora.
Australijski "Kvantas" saopštio je da će promeniti rutu na letu iz Perta ka Londonu, što znači da će moći da poveze manje putnika i da koristi više goriva, kako bi avioni na toj liniji leteli 40 do 50 minuta duže.
Američka Federalna uprava za vazduhoplovstvo (FAA) saopštila je da će zabraniti američkim prevoznicima da obavljaju letove u vazdušnom prostoru iznad Iraka, Irana, Omanskog zaljeva i vodama između Irana i Saudijske Arabije, nakon što je Iran izveo raketni napad na snage koje predvode SAD u Iraku.
FAA je saopštila da je izdala zabranu vazdušnog prostora "zbog pojačanih vojnih aktivnosti i povećanih političkih tenzija na Bliskom Istoku, koji predstavljaju nehotični rizik za američke operacije civilnog vazduhoplovstva".
Indijski Direktorat za civilno vazduhoplovstvo savetovao je indijskim avio-prevoznicima da izbegavaju vazdušni prostor Iraka, Irana i Persijskog zaliva.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.