Vučić se izborio u Tirani: Iz deklaracije izbačene sankcije protiv Rusije FOTO/VIDEO

Izvor: B92, 28.Feb.2024, 14:23

Vučić se izborio u Tirani: Iz deklaracije izbačene sankcije protiv Rusije FOTO/VIDEO

Predsednik Srbije obratio se medijima iz Tirane, gde se održava samit Ukrajina – Jugoistočna Evropa.

On je rekao da su prihvaćeni njegovi predlozi da se izbace predlozi o uvođenju sankcija Rusiji i o malignom uticaju Rusije.

"Pristali su da izbacimo deo o sankcijama i malignom uticaju Rusije, i da se izbaci konstrukcija 'naše države' i 'naše zemlje". Obavešteni smo da je to prihvaćeno. Nema sankcija, ne pominju se sankcije, ne pominje se ruski maligni uticaj".
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Dodao je da Ukrajini nije nimalo lako i da on razume poziciju u kojoj se ta zemlja nalazi. "Nadam se da ćemo nastaviti da gradimo dobre odnose sa Ukrajinom", nastavio je predsednik Srbije.

"Ukrajina je prijatelj Srbije", rekao je Vučić, i dodao da, ono što je najvažnije, nije priznala nezavisnost tzv. Kosova. Prema njegovim rečima, Srbija se drži skupštinskih deklaracija i stavova Saveta za nacionalnu bezbednost.

"Ne zaboravite zašto je važno, na stranu što su to naši slovenski prijatelji, vi morate da imate u vidu, Ukrajina nigde nije priznala Kosovo. Rekao sam u svom izlaganju da je Ukrajina jedna od retkih zemalja koja može da govori o teritorijalnom integritetu, jer ona nije gazila nečiji tuđi teritorijalni integritet, kao većina drugih, a danas su im puna usta toga", rekao je Vučić.

Dodao je da je čak i predsednica tzv. Kosova Vljosa Osmani pred Rojtersovim kamerama rekla kako se zalaže za očuvanje teritorijalnog integriteta.

"Onda se vi pitate da li je moguće da takva vrsta dvoličja i licemerja bez presedana postoji", poručio je Vučić.

Naglasio je da je veoma važno da imamo dobre odnose sa Ukrajinom. Vučić je naveo da će Srbija, kao i do sada, nastaviti da pruža, u okviru svojih mogućnosti, humanitarnu pomoć ugroženom stanovništvu Ukrajine. Dodao je, takođe, da će Srbija ostati posvećena poštovanju međunarodnog humanitarnog prava. On nije hteo novinarima da otkrije ko je insistirao da se u tekst deklaracije ubaci zahtev za uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji, rekavši samo "najmoćniji".

Istakao je da je razgovarao s ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, s kojim će imati i bilateralni susret. "Mi vodimo svoju politiku i ponosan sam na to, videli su kako su svi slušali šta sam govorio", rekao je Vučić.

Rekao je da je čuo kada je Zelenski zatražio i samit Ukrajine i Zapadnog Balkana, ali da u tom slučaju Srbija mora da napravi platformu za taj samit, onakvu kakva odgovara našoj zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Twiter

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Novine: "Nema sankcija Rusiji ni državnosti tzv. Kosova"; "Tačka na laži o izbornoj prevari"

Izvor: B92, 28.Feb.2024

Dnevne novine u Srbiji za četvrtak, 29. februar 2024. godine, na naslovnim stranama ndonose brojne aktuelne društveno-političke teme...Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.