Nagla promena: Evo šta čeka Srbiju FOTO

Izvor: B92, 24.Jul.2023, 07:23

Nagla promena: Evo šta čeka Srbiju FOTO

Beograd -- Republički hidrometeorološki zavod upozorio je da će maksimalna temperatura u većini mesta danas biti od 34 do 37 stepeni Celzijusa.

U centralnoj i južnoj Srbiji biće još toplije – od 37 do 40 stepeni.

RHMZ je upozorio i na naglu promenu vremena u utorak krajem dana na severu zemlje, a u sredu i u ostalim krajevima, uz kišu, pljuskove, grmljavinu i pad temperature za oko 15 stepeni.

U zoni grmljavinskih razvoja očekuju se grad, kao i olujni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vetar koji kratkotrajno može dostizati i udare orkanske jačine, preko 28 m/s.

Tokom dana kada su temperature ekstremno visoke, trebalo bi povećati oprez. Lekari savetuju da se boravak napolju u najtoplijem delu dana svede na minimum.

Građani ne bi trebalo bez preke potrebe da izlaze iz kuća, a posebno starije osobe i hronični bolesnici trebalo bi da borave u rashlađenim prostorijama ili u hladovini parka.

Savetuje se osvežavanje voćnim napicima, mineralnom vodom, uzimanje sladoleda, lubenica, dinja, voća, voćnih salata, čorbi od povrća.

Preporučuje se lagano odevanje, nošenje komforne odeće od prirodnih materijala i svetlijih nijansi, stavljanje peškira i hladnih obloga oko tela, zaštita očiju i kože od sunca.

I na gradilištima je neophodno voditi računa o zaštiti na radu, a ukoliko neko ima hipertenziju, vrtoglavicu ili nesvesticu, ne bi trebalo da se preforsira radom.

Savet lekara je i da se izbegavaju veliki kućni poslovi kao što su peglanje, kačenje zavesa koje na toplom vremenu izazivaju fizički napor i da je u fizičkim aktivnostima potrebno biti umeren.

Kada su vrućine, u prostorijama u kojima se boravi i u vozilima potrebno je podesiti klimu, dok je na kupalištima potreban oprez.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Facebook,   Twiter

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

RHMZ izdao upozorenja na visoke temperature i naglu promenu vremena.

Izvor: Danas, 24.Jul.2023

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) danas je izdao dva upozorenja, upozorenje na veoma visoke temperature, i upozorenje na naglu promenu vremena.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.