O društvenim mrežama bez opozicije

Izvor: B92, 03.Feb.2015, 22:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O društvenim mrežama bez opozicije

Poslanici opozicionih stranaka u Narodnoj skupštini Republike Srpske napustili su sednicu pred početak rasprave o novom Zakonu o javnom redu i miru.

Merama novog zakona se "javnog mesta" proširuje i na društvene mreže, što se tumači kao ograničavanje slobode izražavanja mišljenja na internetu.

Skupštinsku salu su napustili poslanici Srpske demokratske stranke (SDS), Partije demokratskog progresa (PDP) i Narodnog demokratskog pokreta.

"Vlast u RS >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << strahuje od građanskih sloboda. I sada svako ko ima Vajber, Gmail, Fejsbuk ili What's up mora paziti šta priča, jer može provesti nekoliko dana iza rešetaka. Kopaćemo rupe kao car Trojan da bismo rekli šta mislimo. Nijedna zemlja regiona nema ovakav zakon", rekao je poslanik NDP-a Dragan Čavić, pre napuštanja sednice.

Predstavnici SDS-a i PDP-a takođe su istakli da ne mogu učestvovati u donošenju zakona koji su antidemokratski i koji je i suprotran Ustavu RS.

Prethodno, vladajuća koalicija nije prihvatila predlog opozicionih stranaka da se predlog Zakona o javnom redu i miru povuče iz skupštinske procedure.

Predloženi zakon izazvao je veliku polemiku u RS, a novinarska udruženja su ocenila da je cilj njegovog donošenja ograničavanje slobode na internetu i kažnjavanje korisnika društvenih mreža i posetilaca visokim novčanim i zatvorskim kaznama.

Uz predloženi zakon, Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS je dostavilo izjavu o stepenu usklađenosti sa evropskim zakonodavstvom, u kojoj se navodi da je taj zakon "neprimenljiv", odnosno da ne u EU postoji izvor prava za donošenje ovog zakona, zbog čega zakonodavstva zemalja-članica mogu samostalno da regulišu tu oblast.

Opozicija, međutim, smatra da to nije istina i da će usvajanjem ovog zakona biti prekršene četiri evropske konvencije i deklaracije, među kojima je Evropska konvencija o zaštiti ljudskih prava i sloboda.

Poziv Skupštini RS da ne usvoji ovaj zakon uputili su i OEBS, Hjuman Rajts Voč, kao i Ambasada SAD u BiH.

"Pratimo sednicu Narodne skupštine RS da vidimo da li će poštovati prava građana da se slobodno izraze bilo kada, bilo gde", objavila je na Tviteru američka ambasadorka u BiH, Morin Kormak.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.