Nov način kako vas Facebook prati

Izvor: ItRešenja.com, 30.Sep.2015, 13:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nov način kako vas Facebook prati

Već ste sigurno čuli dosta o tome kako nas popularni servisi na internetu poput Googlea i Facebooka, konstantno nadgledaju, te znaju šta nas interesuje, sa kim se družimo, gde se nalazimo. Dok jedni ne obraćaju mnogo pažnje na to i uopšte nisu zabrinuti, mnogim korisnicima veoma smeta ovakva situacija jer imaju osećaj da im se narušava privatnost. Tu se izgleda ništa neće promeniti jer je Facebook dodao još jedan način na koji nas može pratiti…

Naime, na osnovu patenta >> Pročitaj celu vest na sajtu ItRešenja.com << “Image fingerprinting“ (US 20150124107) koga je kompanija registrovala još početkom godine, Facebook je sada u mogućnosti da ima tačan uvid u aparate, odnosno pametne telefone korisnika, prepoznajući svaku sliku koja se nađe na ovoj društvenoj mreži a da je napravljena na jednom uređaju.

To znači da Facebook prepoznaje najsitnije karakteristike koje poseduje svaka pojedinačna kamera (jedinstvene greške na objektivima, pomereni pikseli, ogrebotine i sl.) što deluje poput otiska prsta svakog uređaja.  Kada se ti podaci ukrste sa lokacijom na kojoj se korisnik nalazi eto još jednog nepogrešivog podatka koga Facebook zna o vama.

Tako sada Facebook zna tačno koje ste fotografije snimili, čak i kada su postavljene na nečijem tuđem profilu, te će vas lako povezati sa tom osobom, ali ko zna šta još sve se analizira na ovaj način. Nije baš prijatno zar ne?

Izvor: IT Market

Nastavak na ItRešenja.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta ItRešenja.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta ItRešenja.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.