Nobel za književnost Šveđaninu Transtremeru

Izvor: Politika, 06.Okt.2011, 14:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nobel za književnost Šveđaninu Transtremeru

STOKHOLM -  Nobelova nagrada za književnost za 2011. godinu dodeljena je švedskom pesniku Tomasu Transtremeru, saopštila je danas Kraljevska švedska akademija nauka.

Kako se navodi u obrazloženju, Transtremer nam „kroz svoje zgusnute, prozirne slike, pruža sveži pristup realnosti”.

Transtremer (80) je nagrađen pošto je „kompaktnim, bistrim prizorima podario novi pristup stvarnosti”, navodi se u obrazloženju Švedske akademije.

Nadrealističke pesme >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << o misterijama ljudskog uma donele su Transtremeru ugled jednog od najznačajnijih skandinavskih pisaca posle Drugog svetskog rata.

Švedskom pesniku pripašće ček na deset miliona kruna (1,5 miliona dolara).

Njegove pesme prevedene su na više od 50 jezika, a njegovo stvaralaštvo uticalo je na pesnike širom sveta, posebno u Severnoj Americi.

Tomas Transtremer rođen je 1931. u Stokholmu. Nakon završenih studija psihologije radio je u popravnoj ustanovi za mlade delinkvente i bavio se obrazovanjem osoba sa posebnim potrebama.

Dobitnik je brojnih evropskih priznanja, a godinama je bio u najužem izboru za Nobelovu nagradu.

Autor je zbirki pesama „17 pesama” (1954), „Tajne na putu” (1958), „Napola dovršeno nebo” (1962), „Zvuci i šine” (1966), „Barijera istine” (1970), „Staze” (1973), „Baltik” (1974), „Divlji pijac” (1983), „Za žive i mrtve” (1989), „Tužna gondola” (1996) i „Velika zagonetka” (2004).

Dela Transtremera je na srpski jezik prevodio njegov lični prijatelj, pesnik i književnik Moma Dimić.

Zanimljivo je da su neki srpski hakeri više od sat vremena pre objavljivanja ove vesti napravili lažnu stranicu sajta Nobelovog komiteta za književnost, objavivši vest da je navodni dobitnik Nobela srpski pisac Dobrica Ćosić.

Evo kako je izgledala ta lažna stranica:

Na ovu neslanu šalu su, pored brojnih korisnika društvene mreže Fejsbuk naseli mnogi domaći mediji među kojima i B92 i RTS koji su vest ubrzo nakon objavljivanja obrisali. 

Povodom lažne vesti koja je nakratko uzburkala kulturne krugove, oglasio se i poentirao urednik satiričnog sajta Njuz.net, Dejan Nikolić:

- Mi razumemo želju portala B92 da nasmeje građane apsurdnim i izmišljenim vestima, ali takođe ukazujemo i na osnove novinarske etike koje se moraju poštovati.

Politika Online/Tanjug

objavljeno: 06.10.2011.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Objavljena lažna vest da je Dobrica Ćosić dobitnik Nobelove nagrade

Izvor: Blic, 06.Okt.2011

Lažna vest da je Dobrica Ćosić ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost izazvala je danas pometnju u srpskoj javnosti. Pojedini mediji su ovu vest objavili, ali su je ubrzo povukli kad su uvideli da su bili meta smicalice zasad nepoznatih šaljivdžija...Ovogodišnji dobitnik Nobelove...

Nastavak na Blic...

Tomasu Transtremeru Nobel za književnost

Izvor: Beta, 06.Okt.2011

STOKHOLM, 6. oktobra 2011. (Beta) - Švedski pesnik Tomas Transtremer ovogodišnji je dobitnik Nobelove nagrade za književnost, saopštio je u četvrtak u Stokholmu Nobelov komitet... .

Nastavak na Beta...

Šveđaninu Nobel za književnost

Izvor: RTS, 06.Okt.2011

Švedski pesnik Tomas Transtremer ovogodišnji je dobitnik Nobelove nagrade za književnost. Transtremer se proslavio nadrealističkim pesmama o misterijama ljudskog uma, a njegova dela prevedena su na više od 50 jezika...Nobelova nagrada za književnost za 2011. godinu dodeljena je švedskom pesniku...

Nastavak na RTS...

Nobel za književnost švedskom pesniku Tomasu Transtromeru

Izvor: Glas javnosti, 07.Okt.2011, 07:11

STOKHOLM - Nobelova nagrada za književnost za 2011. godinu dodeljena je švedskom pesniku Tomasu Transtromeru, saopštila je  Kraljevska švedska akademija nauka...Kako se navodi u obrazloženju, Transtromer nam "kroz svoje zgusnute, prozirne slike, pruža sveži pristup realnosti"...Dela Transtromera...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.