Njihova podmukla kontrola naših digitalnih života podriva sam temelj privatnosti

Izvor: B92, 21.Nov.2019, 12:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Njihova podmukla kontrola naših digitalnih života podriva sam temelj privatnosti"

Međunarodna organizacija za ljudska prava Amnesti internešenal (Amnesty International - AI) saopštila je da se poslovni modeli kompanija Facebook i Google "temelje na nadzoru", uz ocenu da je reč o "sistemskoj pretnji" u pogledu ljudskih prava.

U izveštaju nevladine organizacije tvrdi se da ove grupe, čineći svoje usluge na mreži besplatnim i neophodnim za milijarde ljudi, a zatim korišćenjem tako prikupljenih ličnih podataka za ciljano oglašavanje, ugrožavaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << slobodu mišljenja i izražavanja.

"Njihova podmukla kontrola naših digitalnih života podriva sam temelj privatnosti i jedan je od glavnih izazova našeg vremena kada je reč o ljudskim pravima", smatra generalni sekretar AI Kumi Naidu.

On je ocenio da su ljudi danas "u klopci".

"Ili se predajemo ovoj ogromnoj nadzornoj mašini - gde se naši podaci lako koriste za manipulaciju i uticaj na nas - ili se odričemo prednosti digitalnog sveta", navodi generalni sekretar AI.
Pogledaj vesti o: Facebook

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.