Nemačka dozvolila korišćenje pseudonima na Facebook-u

Izvor: Radio 021, 29.Jul.2015, 16:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka dozvolila korišćenje pseudonima na Facebook-u

Nemački regulatori za pitanja privatnosti saopštili su da Facebook ne može sprečavati korisnike u korišćenju pseudonima.

Vlasti koje su zadužene za zaštitu ličnih podataka u Hamburgu, a koje su ujedno zadužene za regulaciju Facebooka u Nemačkoj, saopštile su da Facebook ne može jednostrano menjati imena svojih korisnika ili menjati pseudonime >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << pravim imenom. Vlasti su konstatovale i da društvena mreža ne može od korisnika tražiti službene dokumente.

Ovakva odluka je posledica pritužbi jedne nemačke korisnice Facebooka kojoj je račun blokiran zbog korišćenja pseudonima. Od nje je društvena mreža tražila kopiju lične karte, nakon čega je jednostrano njen pseudonim promenjen u pravo ime.

Vlasti u Nemačkoj tvrde da žena nije želela da koristi pravo ime kako bi izbegla kontaktiranje u vezi sa poslovnim pitanjima, te da je teranje korisnika na korišćenje pravog imena zapravo kršenje njegovog prava na privatnost.

Iz Facebooka su odgovorili da su razočarani odlukom nemačkih vlasti i da su sudovi već nekoliko puta ocenili da je njihova odluka o zabrani pseudonima u skladu s evropskim zakonima.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.