Najstariji sugrađani na društvenim mrežama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Dec.2019, 20:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najstariji sugrađani na društvenim mrežama

Da društvene mreže i internet nisu prozor u svet i baza informacija samo za mlade, već i za one koji nisu "deca digitalnog doba", dokazuju naši stariji sugrađani. Pojedini članovi udruženja penzionera Novog Sada, imaju otvorene fejsbuk profile, koriste vajber, votsap i skajp, što upotpunjuje njihove dane.

Marinko Čavar, član novosadskog udruženja penzionera, kaže da društvene mreže i internet koristi možda i više nego što bi trebalo. Skajp, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << fejsbuk, vajber i votsap za njega su deo svakodnevice, odnosno aplikacije pomoću kojih komunicira sa dragim ljudima, čita vesti i poeziju i gleda fotografije prijatelja s kojima ne stiže često da se vidi. Takođe, oduševljen je onlajn kupovinom.

"Ja sam kupio preko interneta aparat za merenje pritiska. Poručio i interesantno, sutradan me zove telefon već tu su blizu našeg udruženja penzionera kombijem išli i kažu jeste li vi Marinko, jesam brate, evo nosimo vam, poručili ste juče aparat za merenje pritiska", kaže Čevar.

Osnovna obuka rada na računaru i korišćenja interneta, na raspolaganju je i ostalim penzionerima iz novosadskog udruženja. Oni između ostalog uče kako da otvore nalog za mejl ili kako da obave video poziv, zarad lakše komunikacije sa bližnjima koji su daleko. Za savladavanje interneta, svakako im je potrebno više vremena i strpljenja.

"Niko nema vremena za te starije ljude, da im do detalja pokažu, pa u osnovi je i ta naša namera u udruženju da im malo približimo tu tehnologiju, informacione te tehnologije, a nisu baš tako brzi što bi se reklo. Ako imaju opremu onda je zastarela, ta nova tehnologija zahteva tu mnogo bolju i jače konfiguracije, to je malo problem, obzirom da penzioneri nemaju baš toliko sredstava", ističe Đura Geci, iz Udruženja penzionera.

Bezbednost na internetu i onlajn kupovina su teme o kojima će se više govoriti u nekim narednim, naprednijim obukama, kada stariji Novosađani savladaju osnove korišćenja modernih tehnologija i aplikacija, dodaju u udruženju. Svakako, njihova volja, želja i zalaganje da koračaju rame uz rame sa modernim, mladim ljudima je ogromna i obećavajuća.

Internet i društvene mreže donose mnogo koristi, ali i veliku odgovornost, kako za sopstvenu, tako i za poštovanje tuđe privatnosti. Internet je fantastično mesto koje pruža beskonačno mnogo informacija, zabave, edukacije za mlade i za starije.

Međutim, stariji su sve ugroženiji na internetu. O toj temi za RTV je govorio savetnik za poslovnu primenu interneta Dragan Varagić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.