Najmlađi američki milijarderi - nesvršeni studenti

Izvor: Politika, 20.Sep.2013, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najmlađi američki milijarderi - nesvršeni studenti

Na listi najbogatijih Amerikanaca njih 20 je mlađe od 45 godina, uglavnom su iz Silicijumske doline i pokazali su se kao filantropi

Zbirno bogatstvo 400 najbogatijih Amerikanaca ove godine je za 300 milijardi veće nego što je bilo na „Forbsovoj” listi 2012. Tome su doprineli i mladi preduzetnici, uglavnom iz Silicijumske doline.

Dvadeset Amerikanaca ima manje od 45 godina i imetak izražen desetocifrenim brojem. Treću godinu zaredom najmlađi među njima je suosnivač >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << „Fejsbuka” Dastin Moskovic (29) sa bogatstvom od 5,3 milijarde. Ovaj nesvršeni student Harvarda (isto kao i Mark Zakerberg) napustio je „Fejsbuk” 2008. i osnovao softversku kompaniju „Asana”, ali najveći deo njegovog bogatstva čine akcije Zakerbergove društvene mreže, koje su udvostručile vrednost posle prošlogodišnjeg sunovrata.

Najmlađi američki milijarder pravi je predstavnik nove generacije bogataša koji brzo uvećavaju bogatstvo, ali ga i rado daju u humanitarne svrhe. Moskovic i njegova verenica Kari Tuna, bivša novinarka „Volstrit džornala”, donirali su preko njene fondacije više od 4,5 miliona dolara.

Mark Zakerberg

Studija čiji su rezultati objavljeni istog dana kad i „Forbsova” lista pokazala je da američki milioneri mlađi od 48 godina u humanitarne svrhe daju trostruko više nego starije generacije (u proseku godišnje 54.000 dolara). Oni brže i zarađuju: 677.000 dolara godišnje, u odnosu na starije, koji prihoduju 198.000 dolara.

Silicijumska dolina dominira na „Forbosovoj” listi mladih američkih milijardera. Moskovic je samo osam dana mlađi, ali znatno siromašniji od Marka Zakerberga, koji ima 19 milijardi dolara.

Treći „Fejsbuk milijarder” jeste suosnivač „Napstera” Šon Parker (33), nekada izvršni direktor najveće društvene mreže. Parker je nedavno održao glamuroznu svadbu u šumama Kalifornije, koja je koštala 4,5 miliona dolara. Gosti su bili obučeni u kostime iz filma „Gospodar prstenova”, a mladoženja je posle morao da plati odštetu državi za nanetu ekološku štetu.

Među mladim milijarderima najbogatiji su osnivači „Gugla” Serž Brin i Lari Pejdž. Obojica imaju 40 godina i po 25 miliona dolara.

Dastin Moskovic

Zakerberg je prošle godine donirao skoro pola milijarde, a Serž Brin 222 miliona.

Milijarder je i osnivač „Tvitera” Džek Dorsi (36), takođe propali student. Njegova imovina vredi 1,5 milijardi, pri čemu najveći deo potiče od programa za plaćanje „Skver”, koji korisnicima nudi softver i hardver za elektronsko plaćanje kreditnim karticama.

Nik Vudman (38), osnivač kompanije u usponu „Gopro”, koja proizvodi kamere, ima 1,9 milijardi. Prijatelji ga opisuju kao opsesivnu osobu koja je svojevremeno radila 18 sati dnevno s flašom vode oko vrata da ne bi morao da troši vreme da odlazi u kuhinju. Prihod kompanije se udvostručavao svake godine od osnivanja 2002.

Vlasnik mreže „Jubikviti”, preduzetnik Robert Pera (35) „težak” je 1,95 milijarde dolara. Diplomirao je elektrotehniku i dve godine radio kao hardver inžinjer u „Eplu”, ali je odlučio da napusti ovu firmu težeći „brzom uspehu”. Kompanija koju je osnovao nudi uređaje za pojačavanje vaj-faj interneta. Pera je prošle godine kupio NBA klub „Memfis grizlis”.

Na listi je i osnivač kompanije „Tesla motors” Ilon Mask (42), čija imovina vredi 6,7 milijardi dolara. Akcije njegove veoma profitabilne kompanije, koja proizvodi automobile na električni pogon i solarne panele, znatno su skočile 2012. Maskova najnovija ideja jeste da napravi vazdušni koridor između Los Anđelesa i San Franciska, kojom bi u specijalnim kabinama razdaljina između dva grada mogla da se pređe za 35 minuta.

Nisu svi mladi milijarderi stekli bogatstvo u IT sektoru. Kevin Plank (41) se obogatio od klasične trgovine, a Čejs Kolman, Džon Arnold i Dejvid Ajnhor u investicionom bankarstvu. Među njih 20 samo je jedna žena – naslednica velike energetske kompanije Deni Dankan.

----------------------------------------------------

Milijarder u penziji sa 39 godina

Jedan od mladih američkih bogataša je sa 39 godina rešio da se penzioniše i posveti humanitarnom radu. U pitanju je Džon Arnold, menadžer hedž-fonda, koji je sa 27 godina bio najplaćeniji menadžer sada propale kompanije „Enron”.

Arnold je prošlog oktobra ugasio investicioni fond i posvetio se isključivo davanju zarađenih miliona. „Forbs” procenjuje da su on i supruga do sada donirali oko 1,2 milijarde dolara. Njegova imovina se procenjuje na 2,8 milijardi dolara.

J. J. K.

objavljeno: 21.09.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.