Na mreži: Srbi aktivni u društvenim medijima

Izvor: Southeast European Times, 11.Jan.2012, 22:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na mreži: Srbi aktivni u društvenim medijima

Mnoge pobune u sklopu Arapskog proleća bile su koordinisane preko društvenih mreža. U međuvremenu na Balkanu, Facebook i Twitter takođe su pokretači promena.

11/01/2012

Bojana Milovanović za Southeast European Times iz Beograda -- 11.1.2012.

Sa otprilike tri miliona profila na Facebooku od ukupno nešto više od sedam miliona stanovnika, Srbija je u vrhu u regionu po procentu korisnika >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << te društvene mreže, pokazuju razna istraživanja i podaci koje je objavilo srpsko ministarstvo za medije i informatičko društvo.

„Prema istraživanju usluge Google Ad Planner, Srbija je druga u centralno-istočnoj Evropi po broju korisnika Facebooka, odmah iza Turske. Iza Srbije su Bugarska, Hrvatska, Rumunija, Slovenija, Mađarska, Češka Republika, Poljska i Rusija“, kaže državna sekretarka ministarstva Jasna Matić za SETimes.

Matić takođe naglašava da Twitter ima sve veći broj korisnika u Srbiji.

„Internet kao celina nije toliko popularan ovde koliko društvene mreže. Neke stvari koje su popularnije u drugim zemljama nisu toliko prisutne u našoj zemlji, a posebno e-poslovanje i obrazovanje na mreži“, rekla je Matić.

Državna sekretarka ima svoj Facebook profil i Twitter nalog, ali najaktivniji na društvenim mrežama među političarima je ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić.

On kaže da koristi Twitter na dnevnoj bazi da komunicira sa građanima i kaže da su mu tviteri dali neke od najboljih ideja i sugestija.

„Skoro sve aktivnosti u poslednjih šest meseci su posledica sugestija koje sam dobio na Twitteru. Izveštaji o deponijama, postavljanje svih podataka o javnim nabavkama na internet strani ministarstva -- to su sve predlozi tvitera koje sam prihvatio“, rekao je Dulić na Tvitomaniji, nedavno održanoj promociji društvenih mreža.

On je međutim priznao da nije svaki komentar pozitivan.

„Neprijatan aspekt uglavnom uključuje neke uvrede koje su u osnovi presek onoga što znatan deo ljudi misli o nama; zato je Twitter samo medijum za izražavanje toga. Mislim da je to normalno“, rekao je ministar.

Dulić dodaje da mnogi korisnici Twittera sa kojima on komunicira nisu pristalice njegove stranke -- stranke predsednika Borisa Tadića Demokratske stranke -- ili politike za koju se zalaže.

„To je dobra prilika za debatu i razgovor na pristojan način. Dobar način za suočavanje sa realnošću i kritikama. Mislim da je to vrlo dobro za političare i preporučio bih svakom političaru da se uključi u jednu od društvenih mreža“, rekao je Dulić.

Najčešći korisnici mreža su mlađi tinejdžeri.

Dalibor Bigović, 15, ima Facebook profil, ali kaže da njegovi roditelji nisu sretni zbog toga. „Morali su da me puste da otvorim profil, jer svi moji prijatelji imaju svoj. Ali, pokušavaju da kontrolišu šta radim i sve moje postove i to mi ide na živce“, kaže on za SETimes.

On dodaje da provodi skoro sat vremena svakog dana na Facebooku da bi bio u kontaktu „sa prijateljima i da vidim šta se događa“.

Problem je, kažu neki eksperti, što tinejdžeri nisu uvek svesni negativnih posledica i opasnosti. Psiholog i asistent na Filozofskom fakultetu Beogradskog univerziteta Aleksandar Dimitrijević ukazuje da te mreže nude eskapizam.

„Ono što je posebno u pogledu Srbije možda je činjenica da se mladi ljudi, više nego u nekim drugim sredinama, okreću društvenim mrežama da bi pobegli iz tmurne svakodnevnice u kojoj odrastaju. Ne radi se toliko o popularnosti Facebooka, nego o 'nepopularnosti' našeg obrazovanja, ljudskih odnosa ili sistema vrednosti“, rekao je Dimitrijević za SETimes.

On smatra da bi, ako se „ dominacija društvenih mreža“ nastavi, neke od posledica mogle da budu društvena anksioznost i izolacija.

„Zato savetujem roditeljima da nastave da pokušavaju da nude svojoj deci razne kulturne sadržaje, da provode vreme sa njima i učestvuju u onome što je važno za njih. Onda će Facebook ili video igrice verovatno biti svedeni na razuman nivo“, rekao je Dimitrijević.
Pogledaj vesti o: Twiter

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.