Mračna strana Fejsbuka i Tvitera

Izvor: Vesti-online.com, 10.Nov.2011, 11:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mračna strana Fejsbuka i Tvitera

Za tinejdžere, društvene mreže su mešavina altruizma i okrutnosti, prostor koji pruža lepa iskustva, ali i priliku za ugnjetavanje. Tačnije, većina tinejdžera iskusila je okrutno ponašanje na društvenim mrežama, pokazuju rezultati novog istraživanja koje prenosi Biznisvik.

Iako su Fejsbuk i Tviter popularni sajtovi za upoznavanje i održavanje prijateljstava, oni ipak imaju i svoju mračnu stranu. Čak 88 >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << posto tinejdžera susretalo se s okrutnostima, otkrio je Pju Risrč Centar u istraživanju. Oko 12 posto njih reklo je da se s takvim ponašanjem susretalo često, a 29 posto povremeno.

Ispitano je 799 tinejdžera starih između 12 i 17 godina. Oko 95 posto svih američkih tinejdžera tog uzrasta koristi internet, dok 80 posto koristi društvene mreže. U istraživanju je njih 69 posto reklo kako je većina njihovih vršnjaka u komunikaciji na društvenim mrežama uglavnom ljubazna.

Najlošiju ocenu iskustvima na društvenim mrežama dale su dvanaestogodišnje i trinaestogodišnje devojčice. Trećina njih izjavila je kako se prema njima nisu lepo ponašali. Poređenja radi, tek devet posto dečaka istog uzrasta deli to mišljenje.

Nešto više od petine ispitanika priznalo je kako se priključilo ugnjetavanju drugih.

Savete o onlajn sigurnosti, očekivano, uglavnom dobijaju od roditelja (86%) i u školi (70%). Ipak, oko 18 odsto njih tvrdi da niko nije uticao na njih kad je onlajn ponašanje u pitanju.
Pogledaj vesti o: Twiter

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.