Vuletić: Postoji ozbiljan problem u narušenim vrednostima

Izvor: B92, 06.Maj.2023, 21:21

Vuletić: Postoji ozbiljan problem u narušenim vrednostima

Postoji ozbiljan problem u narušenim vrednostima, ljudski život nije više ona najvažnija, najviša vrednost, rekao je sociolog Vladimir Vuletić.

"Nekada su to sociolozi nazivali anomijom, kada jednostavno imate situaciju u kojoj te društvene vrednosti nisu to što ljudi prepoznaju, a onda samim tim ni norme koje trebaju te društvene vrednosti da podrže", izjavio je Vuletić za Tanjug.

Vuletić je naveo da je ozbiljan problem to što je veliki broj dece na izvestan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << način podržalo one koje su izvršili višestruka ubistva. On je dodao da su pojedinci uvek slabiji od okruženja, kao i da neki od njih drugačije doživljavaju pritisak.

"Pritisci su uvek postojali na pojedincima, uvek je bilo da vršnjaci znaju da budu vrlo surovi, uvek je bilo te vrste pritiska, ali nekada ti pritisci dolaze iz same porodice", rekao je Vuletić.

Na pitanje da li je zakazao sistem, Vuletić je rekao da nije, jer se prema njegovim rečima to se često čuje u javnosti bez ikakvog obrazloženja kakva je veza između školskog sistema i tragedija.

"Sama činjenica da se jedan od ta dva zločina desio u školi nema još uvek veze sa tim. Daleko od toga da branim školu, ja čak mislim da je škola na mnoge načine problematična, ali u ovom konkretnom slučaju mislim da je teško uspostaviti tu vezu", objasnio je sociolog.

Komentarišući predlog mera koje je usvojila Vlada Srbije, on je naveo da ne postoji država i vlada koja može u kratkom periodu da utiče kakav će biti sistem vrednosti njenih građana.

"Za ozbiljnije promene koje će otkloniti neke od osnovnih uzroka potrebno je mnogo više vremena i trud čitavog društva, ali ono što država može i mora da uradi, to je ono što je predloženo, tiče se uopšte mogućnosti da se dođe do oružja, tiče se kontrole onoga što se dešava u školama i oko škole", zaključio je Vuletić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.