Matić: Srbija u svetskom vrhu po korišćenju Fejsbuka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Nov.2011, 21:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Matić: Srbija u svetskom vrhu po korišćenju Fejsbuka

BEOGRAD -

Srbija je među prvih pet zemalja u svetu prema zastupljenosti korišćenja socijalne mreže Fejsbuk (Facebook), ali i Tviter (Twiter) postaje sve popularniji, izjavila je danas državni sekretar u Ministarstvu za kulturu i informisanje Jasna Matić.

"Internet u celini nije toliko popularan kod nas. Neke stvari koje su u drugim zemljama popularnije kod nas nisu u tolikoj meri zastupljene, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << a to je pre svega poslovanje na internetu i onlajn obrazovanje ", kazala je Matić novinarima u Beogradu na skupu Tviteromanija, prvoj lokalnoj konferenciji o socijalnoj mreži Tviter.

Ona je podsetila da u Srbiji 40 odsto stanovnika koristi internet, a situacija je daleko bolja kada je reč o preduzećima, među kojima je zastupljenost korišćenja interneta stoprocentna.

Jasna Matić je ocenila da popularnost socijalnih mreža u Srbiji ukazuje na izraženu potrebu za komuniciranjem, ali i da je dobro što sve veći broj javnih ličnosti u Srbiji komunicira sa građanima preko Fejsbuka i Tvitera.

"Mislim da je dobro da građani imaju priliku da vide šta su to prioriteti i šta je to što javne funkcije sa sobom nose i šta to nosioci javnih funkcija pokušavaju da ostvare", kazala je Matić i dodala da ona "po službenoj dužnosti" ima profile na Fejsbuku i Tviteru.

I ministar za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić protekih šest meseci svakodnevno koristi Tviter i tako komunicira sa građanima. Tvrdi da su mu upravo "tviteraši" dali neke od najboljih ideja i predloga.

"Gotovo sve aktivnosti u poslednjih šest meseci su bile posledica predloga koje sam dobijao preko Tvitera. Prijavljivanje deponija, iznošenje svih podataka o javnim nabavkama na veb sajt, to su sve bili predlozi tviteraša, koje sam prihvatio", kazao je Dulić novinarima.

Dulić: Niko od ministara ne koristi Tviter aktivno, iako mnogi imaju nalog

Dulić je kazao da je pored dobrih predloga na socijalnim mrežama doživljavao i neprijatnosti, ali ipak ocenjuje da je sve to sastavni deo posla kojim se bavi i funkcije koju obavlja.

"Neprijatnosti su uglavnom vezane za vređanja, koja su u suštini presek onoga što jedan dobar deo naroda o nama misli, pa je Tviter samo medij da se to kaže. Ja smatram da je to normalno", kazao je ministar.

Dulić navodi da su 90 odsto korisnika Tvitera "pristojni ljudi", a među njima većina nisu pristalice partije kojoj pripada i politike koju zastupa.

"To je dobra prilika da debatujemo i razgovaramo na pristojan način. To je dobar način za suočavanje sa realnošću i za kritike. Mislim da je to za političare jako dobro i preporučio bih svakom političaru da se uključi u neku od društvenih mreža", kazao je Dulić.

Prema njegovim rečima u ovom trenutku od ministara niko ne koristi Tviter aktivno, iako imaju naloge.

Jasna Matić i Oliver Dulić neki su od učesnika skupa koji se i sutra održava u beogradskom Domu omladine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.