Mali privrednici u Federaciji BiH upozorili političare

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Apr.2020, 10:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mali privrednici u Federaciji BiH upozorili političare

Na Fejsbuku je pokrenuta onlajn platforma "Glas malih biznisa" sa koje je upućen apel političkim liderima u Federaciji BiH da, kako se navodi, izađu iz skloništa i upozorenje da bi se, ako se nešto hitno ne promeni, 350.000 zaposlenih moglo bi da završi na birou za zapošljavanje.

Platforma, koju je pokrenuo preduzetnik i marketinški ekspert, Ejub Kučuk, vrlo brzo je okupila 27.000 članova, preneo je sarajevski portal Klix.

Oni su uputili otvoreno pismo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << predsednicima parlamentarnih stranaka u Federaciji BiH, među kojima su i Željko Komšić, Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Fahrudin Radončić sa hitnim merama za spas malog biznisa, i, kako se navodi, 262.000 radnih mesta.

Navode da je u njihovoj bazi podataka za samo tri dana registrovano blizu 3.000 biznisa sa više od 20.000 zaposlenih, a prema sprovedenoj anketi, koja obuhvata 1.722 firme, 75 odsto zaposlenih iz ove oblasti će završiti na birou u narednih 15 dana, ako se, ističu, ne reaguje hitno i prema svima jednako.

"Napominjemo da je u BiH registrovano 27.000 malih biznisa i 48.000 obrta sa blizu 350.000 zaposlenih. Od toga je ugroženo 262.000 radnih mesta, što bi blokiralo BiH na svim nivoima u veoma kratkom periodu", navodi se u pismu.

Dodaju da su neformalnim kanalima 27.000 vlasnika malih biznisa došli do predloga 'korona zakona' koji će vam uskoro biti prezentiran i koji ne samo da je najgori u regionu i u Evropi, nego je, kako kažu, svetlosnim godinama udaljen od usvojenih mera RS i grada Banjaluke.

"Ne samo da nisu stimulativne, nego i demotivišu firme da zadrže zaposlene", navodi se u pismu upućenom stranačkim liderima u FBiH.

U pismu se poručuje da se članovi te onlajn platforme nadaju da će lideri parlamentarnih stranaka, ali I opozicija, kako kažu, izaći iz svojih skloništa, aktivirati se i podržati njihove aktivnosti.

"Jer, ništa do sad niste uradili da pomognete građanima i privredi u BiH. Mi nećemo kriviti krizne šštabove, nego bašš vas lično, vaše stranke i vaša dela u očuvanju ili uništavanju privrede u BiH. Vi ste ih postavili, vi to ćutanjem odobravate, vi odgovarajte za njihova dela i sudbinu 350.000 radnika koji bi mogli završiti na birou, a njihove firme u stečaju", poručeno je u pismu.
Pogledaj vesti o: Facebook

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.