Mali demantuje tvrdnje pojedinih medija: Lažne vesti. Javne finansije naše zemlje su stabilne

Izvor: B92, 27.Jun.2023, 15:46

Mali demantuje tvrdnje pojedinih medija: "Lažne vesti. Javne finansije naše zemlje su stabilne"

Ministar finansija Siniša Mali oglasio se na Fejsbuku povodom teksta koji je objavio demostat.rs.

"Republika Srbija nije, niti ima potrebe ni razloga da traži reprogram kredita kineskoj banci 'Export Import Bank of China', kako je, pozivajući se na neimenovane izvore, danas netačno i neprovereno objavio portal demostat.rs u tekstu pod naslovom 'Srbija tražila reprogram kineskog duga – Kinezi odbili?', a koji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su potom preneli pojedini mediji", istakao je Mali.

Ostatak objave prenosimo u celosti:

Javne finansije naše zemlje su stabilne, sve svoje obaveze otplaćujemo bez teškoća i na vreme, sredstva su blagovremeno obezbeđena, čak i za sve kreditne obaveze koje tek pristižu, pa su neprovereni, neimenovani izvori ovakvih vesti isključivo maliciozni pokušaj unošenja nesigurnosti i širenja potpunih neistina i lažnih vesti.

Trenutni nivo srpskog javnog duga od 51,3 odsto BDP-a je stabilna pozicija zaduživanja, koja nam sa visokom likvidnošću države, sa više od 500 milijardi dinara na računu u ovom trenutku, daje prostora da o refinansiranju svojih obaveza uopšte i ne razmišljamo. Naročito imajući u vidu nivo kamatnih stopa u svetu i trend rasta cene zaduživanja, dok je prosečna stopa zaduživanja Srbije početkom ove godine iznosila 2,93 odsto.

Ono što se insinuira u tekstu sa "izvorima sa margina" značilo bi da se srpske obaveze prema kineskim bankama, bez razloga, morale reprogramirati po višim cenama, iako se i u samom tekstu navodi kontradiktoran podatak naslovu – "...Takođe treba znati i da je za kineske kredite teško naći isplativu alternativu. Ne samo da su skoro svi krediti dati sa fiksnom kamatnom stopom, već je ona i vrlo niska, uglavnom samo dva do tri odsto, što je u aktuelnom trenutku nemoguće dobiti na finansijskim tržištima…”

Ukupno stanje javnog duga Srbije prema pomenutoj kineskoj banci u ovom trenutku iznosu 2,3 milijarde evra i čini 6,6 odsto ukupnog javnog duga Srbije dok, na primer, dug prema finansijskim međunarodnim organizacijama čini 20,6 odsto ukupnog duga, te 25 odsto ili četvrtinu duga čini dug po emitovanim obveznicama na međunarodnom tržištu.

Ovi podaci upućuju na zaključak da je srpski javni dug dobro diversifikovan što nas uz stabilne javne finansije i likvidnost čini ekonomski stabilnom zemljom, te reprogrami kredita nisu u planu, niti su potrebni, pa ih nismo ni tražili.

Republika Srbija je obezbedila finansiranje svih kreditnih obaveza, ne samo za ovu godinu, kada nam do njenog isteka dospeva na naplatu oko 230 milijardi dinara, već i za narednu godinu.

Sledeće godine dospeva oko 240 miliona evra obaveza po osnovu kineskih kredita što je svega oko četiri odsto obaveza koje dospevaju po osnovu javnog duga (glavnica i kamata).

Osim toga, navedeni krediti prema kineskim bankama su u fazi povlačenja sredstava pa nema ni potrebe za reprogramom koji bi morao da podrazumeva produžetak roka otplate i bolje uslove za kredite koji već imaju dugu ročnost, odobreni su sa fiksnom kamatnom stopom i izuzetno su povoljni za današnje svetske uslove zaduživanja imajući u vidu da nose kamatnu stopu ispod tri odsto.

To Srbiji u uslovima svetskih ekonomskih nestabilnosti daje prostora za finansijski manevar potreban svakoj zemlji u uslovima krize. Naš najvažniji cilj je neugrožavanje makroekonomske stabilnosti zemlje i javnog duga, u čemu imamo i podršku Međunarodnog monetarnog fonda sa postojećim aranžmanom što nam govori da smo na dobrom putu.

Svetski rast kamatnih stopa dočekali smo spremni, sa zaduživanjem pod dobrim uslovima i imamo dovoljno prostora da očuvamo stabilnost, čak i u slučaju nastavka rasta kamatnih stopa na međunarodnom tržištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.