LETAK SE ŠIRI BOSNOM: Vlasti u panici zbog zahteva demonstranata!

Izvor: Kurir, 08.Feb.2014, 21:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LETAK SE ŠIRI BOSNOM: Vlasti u panici zbog zahteva demonstranata!

Ubili ste samu nadu u društvo socijalne pravde i blagostanja, ističu građani koji pominju tranzicijsku pljačku, korupciju, nepotizam, privatizaciju javnih dobara...

BIHAĆ - Više hiljada ljudi okupilo se danas na novom protestu u Bihaću. Nekoliko stotina demonstranata je ispred Predsedništva u Sarajevu zahtevajući ostavke vlada KS i FBiH.

Građani koji od danas posle podne blokiraju saobraćaj u Sarajevu ispred zgrade Predsedništva, zahtevaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << bezuslovnu ostavku vlade kantona Sarajevo i Federacije BiH, kao i formiranje nestranačkih vlada. Protest u Sarajevu je miran i s vremena na vreme se uzvikuju parole kojima se poziva sadašnja vlast na svim nivoima da podnesu ostavke.

U letku koji se deli na ulici navodi se da "neformalna grupa građana i učesnika demonstracija" zahteva da se ne preduzimaju mere kojima bi se ograničile mirne demonstracije građanstva. Takođe, se zahteva hitno oslobađanje demonstranata, obustavljanje "lova na ljude", kao i da se ne pokreću krivični postupci.

"Kad ovi zahtevi budu ispunjeni, možemo tražiti otpočinjanje razgovora i delovanje na svim nivoima vlasti u cilju uspostavljanja socijalno pravednijeg poretka za sve kategorije društva - radnike, one tek nominalno zaposlene, one nikad zaposlene, one zaposlene na crno, penzionere, omladinu, skupine i pojedince u stanju socijalne potrebe, zaposlene u zdravstvu i obrazovanju i sve ostale kojima su ljudsko dostojanstvo i materijalna egzistencija ugroženi ili uništeni tranzicijskom pljačkom, korupcijom, nepotizmom, privatizacijom javnih dobara, ekološkim modelom koji favorizuje bogate i finansijskim aranžmanima koji su ubili samu nadu u društvo socijalne pravde i blagostanja", ističe se u proglasu socijalnog protesta.

Uspostavljanje takvog poretka, pre bilo kakvih socijalnih mera, zahteva momentalno obustavljanje pljačke društva, upakovane u politiku i krivično gonjenje odgovornih, naglašavaju u proglasu uz napomenu da se tek kada se to učini može početi graditi nešto novo za sve građane.

Istovremeno, u proglasu se izražava žaljenje zbog povređenih i materijalne štete koja je načinjena na jučerašnjim protestima, dodajući da se to žaljenje proteže i na fabrike, javne prostore, ustanove kulture i nauke, na ljudske egzistencije, koje su svojim direktnim delovanjem uništili oni koji više od 20 godina čine vlast.

Neformalna grupa građana pozvala je sugrađane da ne dozvole da im neugodni prizori zamagle činjenicu da ih ovakve vlasti već godinama koštaju neuporedivo više.
Pogledaj vesti o: Facebook

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.