Izvor: RTS, 15.Jun.2021, 13:41

Kurti ponudio četiri predloga za nastavak dijaloga

Aljbin Kurti je nakon sastanka u Briselu izjavio da se učesnici nisu složili sa njegovim predlozima dnevnog reda nastavka dijaloga. Između ostalog, predložio je da Beograd i Priština potpišu zajedničku mirovnu deklaraciju kojim se obavezuju da neće napadati jedni druge.
Kurti je na Fejsbuk nalogu objavio da je ponudio četiri predloga, a prvi je da "šest zemalja Zapadnog Balkana napreduje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << iz CEFTA-i u SEFTA-i (Sporazum o slobodnoj trgovini Jugoistočne Evrope), prema modelu EFTA-EEA, odnosno sporazumu koji Lihtenštajn, Norveška i Island imaju sa EU".

Drugi predlog je da Beograd i Priština odmah potpišu zajedničku mirovnu deklaraciju kojom se obavezuju da neće napadati jedni druge.
"Ovo je važno kao nikada ranije, dan nakon samita NATO-a u Briselu i tamošnjih jednoglasnih poruka", napisao je Kurti.
Treći predlog je da "nakon uzajamnog priznavanja, imamo bilateralni reciprocitet, uključujući i pitanje manjina".
"Dakle, Srbi na Kosovu mogu da imaju svoje Nacionalno veće, kao što to imaju Albanci i Bošnjaci u Srbiji", preneo je Kurti.
Četvrti predlog se odnosi na pitanje nestalih lica, za koje Kurti tvrdi da su "nestali nasiljem" i da šefa srpske komisije za rasvetljavanje nestalih osoba Veljka Odalovića treba ukloniti sa tog mesta, jer je po Kurtijevom mišljenju, "1997-1999 bio načelnik štaba Kosovskog okruga i upravljao okupiranim Kosovom zajedno sa Zoranom Anđelkovićem".
"Na moj prvi predlog nije odgovoreno, dok su ostala tri predloga odbijena. Nadam se da će po povratku u Beograd gospodin Vučić i gospodin Selaković više razmisliti i ozbiljno razmotriti prihvatanje ovih predloga", napisao je Kurti.  

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.