Izvor: Mondo, 12.Apr.2016, 11:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kupujte i preko Facebooka, uštedećete!

Putem Facebook grupa korisnici iz Srbije imaju mogućnost da prodaju i da kupuju robu, a moguće su i značajne uštede.

Najveća društvena mreža omogućila je svim korisnicima u Srbiji (nakon početnog perioda testiranja za neke od korisnika) putem "Sale Groups" opcije prodaju i kupovinu. Potrebno je pronaći grupu u kojoj se kače oglasi za kupovinu, učlaniti se, ako je "Closed" ili odmah pretraživati ponuđene artikle, ako je "Public". Grupe >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << za prodaju još uvek nisu potpuno zaživele kod nas i, recimo u Novom Sadu još uvek ne postoje, ali smo u Beogradu pronašli tri velike grupe sa više hiljada članova.

Prodaja i kupovina preko Facebook mreže postojali su i ranije, ali kao pojedinačne stranice korisnika, koje ste (uglavnom) morali da lajkujete. Sad sve imate objedinjeno na jednom mestu: pregledno, brzo i sa više izbora, uz više kontrole i povećanu bezbednost i lakšu reklamaciju.

"Sale Groups" nalaze se sa leve strane Facebook sajta, a klikom na njih otvara se mapa regiona u kojem se korisnik nalazi, gde su označene grupe za prodaju (ako ih ima) sa brojem članova i naslovom koji označava tip proizvoda koji se prodaje. Korisnici koji kreću u prodaju trebalo bi da se drže pravila da istovetne stvari kače u prave grupe tj. da ne prodaju cipele u dečijim igračkama i slično.

Facebook omogućava da na lak i brz način pregledate ponudu, stupite u kontakt sa prodavcem ili kupcem i dogovorite se oko isporuke i načina plaćanja. Svaki korisnik koji prodaje ima mogućnost kačenja neograničenog broja fotki, da unese opis proizvoda po želji, a imena korisnika i slike su prave, kako bi se stalo na put prevarama.

Facebook je u ovom slučaju samo "most" od kupaca do prodavaca i obrnuto i nema uvid u to šta se prodaje niti ostvaruje zaradu putem kupovine, što znači da ne plaćate naknadu Facebook mreži, ali ima pravo da preispita kupovinu i "banuje" prodavca ili kupca kojeg drugi korisnici prijave za malverzacije i prevare.

Facebook je "Sale Groups" namenio pojedincima, kako bi kupci lakše uporedili cene sličnih stvari i na jednom mestu našli mnogo toga za kupovinu, ali i za preduzeća i preduzetnike koji na lak i brz način mogu da ponude robu ili usluge velikom broju korisnika.

O cenama i artiklima

Ponuda, naravno, zavisi od onog što korisnici žele da prodaju u trenutku kad vi posetite grupu. Takođe, korisnici mogu da biraju da li će prodavati nove ili stare stvari, kao i to da li će cena biti fiksna ili po dogovoru. Zamislite ovo kao modernu "pijacu" na kojoj ima svega i svačega, novog i starog, za sve uzraste i sve korisnike. Valutu, takođe možete birati sami.

Roba koja se prodaje preko Facebooka je uglavnom polovna, pa je povoljnija nego u prodavnicama, a u ponudi se nalaze proizvodi koji nisu uopšte ili su upotrebljeni jednom ili dvaput. Takođe, u ponudi su stvari koje su korisnici dobili na poklon ili stvari koje im se ne dopadaju, pa ih prodaju po cenama daleko nižim nego u prodavnici. Ako tražite - sigurno ćete naći nešto što vam se dopada, što je upotrebljivo, a povoljnije je nego u prodavnici.

Tepisi za dva i po miliona, bunda za 30 hiljada...

Naravno da smo pregledali neke ponude! Recimo, videli smo dizajnirano ogledalo u obliku cveta/sunca, koje se prodaje za 2.550 evra. Sreli smo i barokni kamin koji se prodaje za nešto manje od 3.000 evra, kao i violinu čija je cena označena sa 5.000 evra, ali se o tome može pregovarati sa prodavcem. Naišli smo i na nošene papuče po ceni od 800 dinara, nekoliko satova čije se cene kreću od pet do 20.000 dinara, sunčane naočare, ogrlice za 1.600, zlatan nakit sa cenom po dogovoru i krznenu bundu čija cena "ne može biti niža" od 30.000 dinara! Ipak, pobedili su tepisi iz Pakistana, koji se (šest njih) prodaju za skoro dva i po miliona dinara, a mogu se kupiti i posebno...

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebooku,Twitteru i Instagramu.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.