Kon zabrinut, najava novih mera: Društvo koje razume samo zabrane i kazne

Izvor: Luftika.rs, 13.Jun.2020, 11:24

Kon zabrinut, najava novih mera: Društvo koje razume samo zabrane i kazne

Epidemiolog Predrag Kon, koji je mesecima unazad na čelu struke u Vladinom Kriznom štabu, oglasio se povodom aktuelne epidemiološke situacije u zemlji i odnosa građana prema merama prevencije.
On je na svom Fejsbuk profilu spomenuo i antivakcinalni pokret, kritičare vanrednog stanja, postupanje po sili zakona.
– U Srbiji epidemija COVID-19 se politizovala, a posebno se koristi od strane antivakcinalnog pokreta. Ne smatram to neobičnim, ali sam zabrinut zbog ozbiljnog nepoverenja >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << srpskog društva prema sopstvenoj preventivnoj medicini koja je UVEK temelj svakog zdravstvenog sistema. Svaka nadgradnja bez ojačanog temelja nije dobro i detaljno osmišljena.
– Najveći kritičari vanrednog stanja zbog covid 19 i policijskog časa sada su potpuno šokirani skidanjem istog. Mere i dalje postoje, ali su trenutno na nivou preporuka (ako bude potrebno biće opet obavezne bez vanrednog stanja). Nepoštovanje preporuka za održavanje distance i korišćenje zaštitne opreme radi zaštite izaziva šok kod onih koji su govorili o „nerazumnim“ restrikcijama, ali po mom utisku i kod svih koji se osećaju ugroženo i prepušteno sebi.
– Da li smo društvo koje razume samo zabrane, zakonsku obaveznost i kazne koje proističu iz ne poštovanja ovih obaveza? Smatram da mnogo može da se uradi u ovom periodu korona krize na povećanju svesti u Srbiji da je u svakoj pandemiji vrlo bitno shvatiti da je to UVEK rat protiv biološkog agensa. Obaveza da se vodi računa da nikoga ne zarazimo odnosi se ne samo na covid19 već i bilo koje druge zarazne bolesti i u vanpandemijskim uslovima. Srbija ima svoju preventivnu medicinu – poručio je Kon na svom profilu, a preneo portal Novosti.

Prema poslednjim podacima za 24 časa u Srbiji je registrovano 73 nova slučaja zaraze. U istom periodu nije bilo preminulih.
U Beogradu se ponovo beleži veliki broj zaraženih. Kako je prethodno navodila epidemiolog Darija Kisić Tepavčević novi slučajevi zaraze povezuju se sa proslavama.
Radovanović: Očekivali smo da se Kon i Tiodorović bore za nas, a ne da promovišu partiju

Pogledaj vesti o: Facebook

Nastavak na Luftika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.