Izvor: JUGpress.com, 08.Maj.2021, 23:18

Kome je u interesu menjenje zastava posle dvadeset godina na spomeniku pored Končulja ?

BUJANOVAC

Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Ragmi Mustafa napisao je na svom fejsbuk profilu da je taj savet “ izrazio ogorčenje i zabrinutost zbog provokacije i napete situacije u Preševskoj dolini” za koju navodi d aje izzvana time što su “neidentifikovane osobe juče uveče oštetila spomenik pripadniku Oslobodilačke vojske Kosova ( OVK)  Fatmira Ibišija i postavila zastavu Srbije”.

Spomenik se nalazi na ulazu u selo Končulj na jednom brdu. >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com <<

Mustafa je napisao I da je “nedopustivo da se promoviše situacija neizvesnosti I prezitra prema Albancima Preševske doline”

“Reakcije šefa države povodom memorijlnog centra u Trnovcu I ovog slučaja u Končulju samo su pokazatelj dominantne klime u Srbiji protiv Albanaca iz Preševske doline”, ocenio je Mustafa.

Srpsku zastavu je sa jarbola pored spomenika Ibišiju skinuo zamenik predsednika opštine BUjanovac  Šćiprim Musliju, koji je inače iz Končulja, sela u kome žive isključivo Albanci I koje se nalazi u blizini administrativne linije sa Kosovom.

On je okačio snimak  na društvene mreže na kome se vidi kako skida zastavu Srbije I kači zastavu Albanije ali je on,  u medjuvremenu, uklonjen.

Musliu je napisao da je snimak uklonio fejsbuk “zati što nije u skladu sa njegovim standardima” ali da on “ostaje I dalje pri svojim stavovima”.

Fatmir Ibiši je poginuo 26. Februara 2000. godine kada je grupa Albanaca sa Kosova napala oko 23 sata  te noći patrolu srpske policije na putu Bujanovac-Končulj.

 U tom napadu je ubijen major policije Slavisa Dimitrijevic  a tri policajca su ranjena.

Tada je ubijen I Ibiši, koji je inače iz Gnjilana .

Albanska zastava na jarbolu pored spomenika, koji se nalazi na ne baš lako pristuiupačnom mestu , je bila proteklih dvadesetak godina.

Srbi u Bujanovcu komentarišu da nije baš sasvim jasno kome bi sad palo na pamet da pored spomenika sada kači srpku umesto albanske zastave .

Lokalni Albanci sa kojima smo razgovrali takodje izražavaju sumnju u čitav dogadjaj I motive za njega.

Predsednik opštine Nagip Arifi je danas beo nedostupan, poslanik u Skupštini Šaip Kamberi nije odgovarao na poziv I poruku a na telefon se nije javljao ni predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Ragmi Mustafa. Hteli smo da čujemo njihove stavove o ovom dogadjaju, zatro smo ih I zvali.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.