Izvor: Radio 021, 22.Okt.2020, 19:28

Koalicija za zaštitu dece izbeglica: Zabraniti desničarski skup "Narodnih patrola", zovu na "čišćenje" parka kod Ekonomskog

Koalicija za zaštitu dece izbeglica i migranata od zlostavljanja i zanemarivanja pozvala je danas policiju da zabrani skup "Očistimo park kod Ekonomskog fakulteta", na koji je putem fejsbuka pozvala desničarska organizacija "Narodna patrola" i podnese krivične prijave za izazivanje rasne, verske i nacionalne mržnje i netrpelljivosti.

Poziv na fejsbuk stranici te desničarske organizacije ilustrovan je davnašnjom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << fotografijom parka kada se u njemu nalazio veći broj izbeglica i migranata, dok se kroz više od stotinu komentara na podrugljiv način objašnjava da se građani zapravo pozivaju da 25. oktobra čiste park od ljudi-izbeglica, a ne od smeća, navela je Koalicija u saopštenju.

Koalicija je podsetila da je "Narodna patrola" javnosti od ranije poznata po uzimanju "pravde" u svoje ruke, pozivanju na nasilje prema izbeglicama i migrantima koji trenutno borave u Srbiji, ali i po organizovanju aktivnosti koje uključuju pretnje i ugrožavanje njihove bezbednosti, ograničavanje slobode kretanja i fizičko nasilje na ulicama u više gradova.

Članice Koalicije upozoravaju da su zločini iz mržnje prema izbeglicama u porastu, ali i da odgovori pravosudnih organa do sada nisu bili dovoljno efikasni, te da javnost još nije obaveštena o epilozima pretkrivičnih i krivičnih postupaka koji su u prethodnom periodu pokretani protiv pripadnika različitih ekstremno nacionalističkih grupa i udruženja, između ostalih i "Narodnih patrola".

"Država ne sme da dopusti normalizaciju širenja ksenofobičnog sentimenta i nasilničkog ponašanja, jer ono donosi štetu društvu u celini i trajno urušava vrednosni sistem utemeljen na vladavini prava, a koji podrazumeva i nultu toleranciju na diskriminaciju, mržnju i nasilje", navela je Koalicija koju čine Centar za istraživanje i razvoj društva IDEAS, Centar za kriznu politiku i reagovanje, Danski savet za izbeglice i Indigo.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.