Ko će se naći pred Specijalnim sudom?

Izvor: VOA, 04.Avg.2015, 22:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko će se naći pred Specijalnim sudom?

Dan nakon što je Skupština Kosova usvojila Zakon o specijalnom sudu za ratne zločine, na Kosovu se spekuliše o tome ko će biti procesuiran. Među imenima se pominju i visoki sadašnji i bivši zvaničnici Kosova, a mišljenja albanskih i srpskih analitičara o uspešnosti budućeg Specijalnog suda su podeljena.

Gotovo svi prištinski mediji objavili su danas spisak sa desetak imena koje je na svom Fejsbuk profilu objavio novinar Miljaim Zeka, za koje tvrdi da su potencijalni >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << osumnjičeni za ratne zločine, među kojima je kao prvi označen bivši glavnokomandujući Generalštaba OVK i bivši premijer Kosova Agim Čeku. Na spisku je i aktuelni zamenik premijera, Hašim Tači koji je bio direktor Političke direkcije OVK, aktuelni predsednik kosovskog parlamenta  Kadri Veselji, inače, bivši šef Nacionalne informativne službe. Na spisku su i aktuelni poslanici Daut Haradinaj,  Redžep Seljimi, kao i Fatmir Ljimaj.

Mediji prenose i izjavu specijalnog predstavnika Evropske unije na Kosovu Samuela Žbogara da se prve optužnice mogu očekivati januara sledeće godine. Analitičar Predrag Radonjić sumnja da će budući specijalni sud biti uspešniji od Haškog ili Euleksovog suda koji su se bavili zločinima nad Srbima na Kosovu. On je za Glas Amerike kazao da će verovatno biti i raznih opstrukcija od strane Kosova, jer je kako kaže zakon donet pod velikim pritiskom, a ne voljom Kosova.

“Svima je jasno da je ovaj zakon donet pod velikom prinudom i prisilom Evropske unije, Sjedinjenih američkih država i zapadnih zemalja, da to Albanci nisu uradili voljno i da u kosovskom društvu ne postoji svest o tome da je neophodno procesuirati zločine svih strana. Samim tim očekivanje od rada tog suda i njegovog delovanja na demokratizaciji Kosova i na relaksiranje situacije u region nisu prevelika”, rekao je Radonjić

S druge strane analitičar Fadilj Ljepaja smatra da je za Kosovo dobro što će sud biti formiran i što će se kako kaže krivci za zločine nad civilima naći pred tim sudom.

“To je dobro za Kosovo, to možda neće biti dobro za nekog ko je osumnjičen ili ko je počinio neki zločin nad bilo kim, u ovom slučaju nad civilima iz srpske zajednice, ali mislim da Kosovo uvek dobija kad se Pravda dovede na svoje mesto”, kazao je Ljepaja za Glas Amerike.

Poslanici Skupštine Kosova usvojili su sinoć ustavni amandman za formiranje Specijalnog suda, a odmah potom i zakon o Specijalnom sudu. Kosovska predsednica Atifete Jahjaga pozdravila je usvajanje ustavnih amandmana koji će omogućiti formiranje Specijalnog suda i ispunjenje međunarodnih obaveza. Ona je u saopštenju navela da smatra da osnivanje Specijalnog suda, zasnovanog na zakonu, pokazuje posvećenost Kosova principu pravde za sve.

I Američka ambasada na Kosovu i Kancelarija specijalnog predstavnika Evropske unije u Prištini pozdravili su u zajedničkom saopštenju usvajanje ustavnih amandmana i zakona potrebnih za osnivanje specijalnog suda.

Ovo je bio važan korak Kosova na evro-atlantskom putu. Ovom odlukom su Vlada i Skupština Kosova demonstrirale svoju predanost za vladavinu prava i poštovanje međunarodnih sporazuma“, navodi se izmedju ostalog u saopštenju Američke ambasade i Kancelarije specijalnog predstavnika EU na Kosovu.
Pogledaj vesti o: Facebook

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Standard: Najvažniji program zaštite svedoka

Izvor: B92, 05.Avg.2015, 08:21

Nakon što je usvojena odluka o uspostavljanju Specijalnog suda za ratne zločine OVK na Kosovu, najvažnije je da postoji dobar program zaštite svedoka...Ovu ocenu izneo je bečki dnevnik "Standard"...Višemesečno natezanje oko specijalnog suda na Kosovu pokazuje da lider najveće stranke DPK Hašim...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.