Kina: Internet cenzura privremeno ukinuta

Izvor: B92, 01.Mar.2012, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina: Internet cenzura privremeno ukinuta

Kineski internet korisnici imali su na kratko pristup svim sajtovima koji su im inače zabranjeni - Facebook, Twitteru i drugim.

Pristup ovim sajtovima imali su u ponedeljak popodne i utorak, prenosi Rojters, a nije jasno šta se dogodilo da je Great Firewall of China, kako se popularno naziva kineska blokada, popustila.

Internet korisnici prijavljivali su da odjednom mogu da koriste YouTube, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Facebook i Twitter, a jedan od studenata šangajskog Univerziteta rekao je za Rojters:

"Juče sam koristio Facebook po prvi put. Otišao sam i razgledao. Siguran sam da se odjednom puno ljudi prijavilo na Facebook", rekao je on.

"Odjednom mogu da pristupim YouTubeu", napisao je jedan Weibo korisnik u utorak.

Ipak, skidanje cenzure bilo je kratkog daha, već od srede, svi pomenuti sajtovi bili su ponovo blokirani.

Pomenute društvene mreže nisu jedine zabranjene u zemlji sa najvećom internet populacijom na svetu, a lista je dugačka. Na njoj se nalaze i Wikileaks, Pikasa, Tumblr i mnogi drugi.
Pogledaj vesti o: Facebook,   Jutjub

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.