Kazniti profesorku koja širi mržnju

Izvor: Vesti-online.com, 17.Okt.2011, 16:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Kazniti profesorku koja širi mržnju"

Pokrajinski zaštitnik građana ocenio je danas da je profesorka engleskog jezika iz Novog Sada Jelena Popović-Ivanović istupima na društvenoj mreži Fejsbuk prekršila Ustav Srbije, Zakon o zabrani diskriminacije i Statut Vojvodine. Ona je osumnjičena da je širila mržnju protiv homoseksualaca i manjina koje žive u Srbiji i pozivala na nasilje protiv njih.

Ombudsman je preporučio upravi Srednje mašinske škole >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << u kojoj ta profesorka radi, kao i prosvetnoj inspekciji, da u roku od 15 dana saopšte koje su postupke sproveli u okviru utvrđivanja odgovornosti Jelene Popović-Ivanović.

Profesorka Jelena se na Fejsbuku predstavljala kao "Nikita Če Buraška", i pod tim pseudonimom iznosila svoje stavove. Kada je izbio skandal ona je potvrdila da je reč o njenom profilu na Fejsbuku, na kojem su joj, između ostalog, prijatelji i neki njeni učenici.

"Ovakvo istupanje neprimereno je profesoru državne obrazovne ustanove koja se bavi vaspitanjem većinom maloletnih đaka, kojima profesori često predstavljaju uzor i koje đaci oponašaju. Smatramo da se ovakav postupak profesorke jedne srednje škole ne može tretirati kao njen privatni čin, te da kao takav ne može ostati bez posledica", navodi se u saopštenju ombudsmana.

Nikita Če Buraška je nekoliko dana pred datum kada je trebalo da se održi Parada ponosa napisala:

"Manjine nikad ne smeju imati ista prava kao većinski narod! Ovo je naša zemlja, srpska, bre!"



"Kakav je to projekat na kome se od đaka traži da pišu sastav poznanicima manjina i njihovom uticaju?? Volimo različitosti, to je neka tema konkursa. Je*e mi se za različitosti dok se taj različiti izjašnjava kao Srbin. Ako se ne izjašnjava tako, različit je i tačka. Moje lično pravo je da li ću da ga volim ili mrzim"




"Je*o vas vaš projekat o nasilju, debili izopačeni,crknite sa sve tim parama koje ste pokrali za tako debilne projekte kojima zatupljujete narod."




"Nemo' da me neko kritikovao za ovaj status zato što sam profa! Ima da se derem o čemu poželim."




"Je*ala vas tolerancija, gonite se u pm i vi i vaše pozitivne diskriminacije!"


Ova profesorka je homoseksualce i transrodne osobe nazvala stokom i poručila da ih treba "ućutkati na sve načine", predlažući premlaćivanje. Prepiska sa njenim učenicima na Fejsbuku pokazuje da je veliki broj njih podržao njene stavove odobravajućim komentarima i "lajkovima". Ona je problem transparentnosti LGBT osoba opisala na sledeći način:

"Kada vam neko ne da prava da budete normalni u Srbiji, odvalite ga, bre, od batina!"



"Jeste, pederi su bolesnici i treba ih se kloniti, ignorisati, zanemarivati i ućutkati na sve načine, jer vrše propagandu bolesti!"




"Kad vam neko opsuje kevu, neko treba da ih mlatne u njušku, da ih nauči pameti."


Pošto je javnost saznala za internet aktivnosti ove profesorke, a direktor škole u kojoj radi najavio da njen slučaj neće proći nekažnjeno ona je na Jutjubu postavila video-odgovor direktoru i celom društvu, koje ju je osudilo. To je bila jednstvena prilika da se čuje i njena strana priče.

Pre 10 dana je u Višem tužilaštvu u Novom Sadu rečeno da je ovaj slučaj predat Tužilaštvu za visoko-tehnološki kriminal u Beogradu, koje je specijalizovano za ovakvu vrstu prestupa.

Direktor škole Miloš Mazalica ranije je izjavio da je "šokiran" i da "slučaj neće otići pod tepih". On je pozvao i prosvetnu inspekciju.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.