Kakav je vaš stav? Hrvatski profesor ekonomije podržao nepopularan predlog

Izvor: B92, 06.Avg.2021, 14:16

Kakav je vaš stav? Hrvatski profesor ekonomije podržao nepopularan predlog

Hrvatski profesor ekonomije, bivši dekan i saborski zastupnik Ivan Lovrinović objavio je na Fejsbuku, kako tvrdi, pismo jednog ugostitelja.

U pismu se navodi predlog da se radno vreme marketa ograniči do maksimalno 18 sati i da nedeljom ne rade jer njihovo radno vreme uništava ugostiteljstvo.

"Molim Vas da Vi kao ekonomista pojasnite situaciju u turizmu sa otvorenim radnjama u prvom redu do mora u turističkim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mestima kao što: Lidl, Spar, Kaufland, Plodine, Tommy. Konzum i drugi. Uticaj tih hipermarketa na bruto prihod od turizma i njihovo radno vreme koje uništava kompletno ugostiteljstvo", kaže se u pismu.

Potom se navodi i ilustrativan primer:

"Jedno pečeno pile košta cca 30 kn (4 evra), dva piva 16 kn (2,13 evra), paradajz 5 kn (0,67 evra), četvrtina hleba 2 kn (0,27 evra), što ukupno iznosi 53 kune (7,06 evra). Država od toga putem PDV-a dobije oko 13 kuna (1,73 evra). Da je taj isti gost to isto konzumirao u restoranu platio bi 250 kn (33,31 evro), a iznos PDV-a bio bi veći od kompletnog računa u hipermarketu. Dakle, hipermarketi uništavaju i ugostitelje i državni budžet. Moj predlog: ograničiti radno vreme marketa do maksimalnih 18 sati i nedelja neradna. Šta biste Vi predložili?" piše u pismu koje je podelio, nakon čega je napisao i odgovor.

"Neradna nedelja? Može, idite u te zemlje" FOTO

"Moj odgovor: Predložio bih isto kao i Vi, jer su to turistički osveštene zemlje davno regulisale na način da svako može da radi, a ne da marketi uništavaju ugostitelje i tako smanjuju prihode budžeta. Osim toga, postojeće stanje podstiče jeftini turizam i povećava zagađenje okoline koje je sve veći trošak o kojem skoro niko ne govori. Hipermarketi strahovito podstiču uvoz i tako se kroz naš turizam prodaje dominantno strana roba", tvrdi ekonomista Lovrinović.

Uz sve to, dodaje, Hrvatska narodna banka precenjenim kursom kune zadaje još dodatni udarac jer ruši konkurentnost i smanjuje prihode svima koji od toga žive. Od postojećeg modela turizma, ističe, svi imaju više koristi od njih samih u Hrvatskoj.

"Uz sve rečeno, strani trgovački prehrambeni lanci nisu u proteklih 15 godina uplatiti u državni budžet ni kunu poreza na dobit jer stalno iskazuju gubitak", napisao je profesor s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, prenosi Indeks.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.