KRUŽE SLIKE POLUMRTVIH PASA IZ ŠUME U OKOLINI GRADA: Prljavi biznis je javna tajna: Ako u nekoga uperiš prst, taj će u tebe uperiti pištolj! (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Jan.2024, 18:39

KRUŽE SLIKE POLUMRTVIH PASA IZ ŠUME U OKOLINI GRADA: Prljavi biznis je javna tajna: "Ako u nekoga uperiš prst, taj će u tebe uperiti pištolj!" (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)

U sve su umešani i neki policicajci i veterinari.

Poslednjih dana po Fejsbuk grupama je kružila potresna objava slika i snimaka na kojima su pronađeni zlostavljani psi u šumi u Zadru, kod Supernove, a sve upućuje na nezakonito uzgajanje opasnih rasa koje se međusobno huškaju na krvave bitke. Uz mučne priložene fotografije, jedan je korisnik napisao:

- Ima li koji zakon da se stane na kraj uzgajanju pasa za borbe u Zadru? 10-20 pasa na >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << brodskim lancima skriveno po žbunju, a to je samo jedna od mnogo lokacija oko Zadra. Javna tajna - a ja više neću ćutati. Gde se sve odvijaju borbe pasa, koji policajci i veterinari su umešani, gde se bacaju polumrtvi psi nakon borbi? Na slici se vidi i arena za borbe pasa. Je li dosta više?

Nakon objave, i pre nego što je nešto moglo biti preduzeto, psi su premešteni na novu lokaciju, a ekipa koja ih je pronašla rekla nam je kako će nas obavestiti čim pronađe drugu lokaciju.

- Malo smo ljuti što smo javno izašli s tim, jer smo pse opet udaljili, ali barem smo preplašili uzagajivače - rekla je A.G. koja je deo ekipe koja, na dojavu ljudi, interveniše u ovakvim slučajevima i pokušava spasiti pse ili pozvati nekoga. Za tu lokaciju, kaže, saznala je još pre tri godine, kad je s prijateljicama išla na devojačku zabavu i videla pse. Objava im je uskoro izbrisana jer, tvrdi, znaju ljudi da to nisu bezazlene stvari, te da se radi o opasnim ljudima. Kad god se piše o tome objave nestanu, a psi se premeste.

- Sve se zna, ali ne možeš uperiti prstom u nekog, jer će taj neko upreti pištolj u tebe - dodala je.

Zadranka P.S. rekla je kako svaki dan čuje lavež i cviljenje pasa kad izlazi na pauzu od posla u Supernovoj.

- Juče oko 16-17 sati su lajali i odjednom se začulo nešto kao jak udarac ili pucanj.

Dodala je kako nisu bili sigurni šta se tačno dogodilo, ali psi su počeli lajati i cvileti sve jače. To traje već mesecima, a za borbe pasa kaže da su javna tajna godinama.

Borbe pasa u Zadru odvijaju se već godinama, pa se o tome neretko i pisalo, ali problem se nikada nije do kraja rešio.

Tako je 2018. godine inspekcija u šumi kod Musapstana pronašla, na prijavu mladog Zadranina, 20-ak pitbulova vezanih lancima, o čemu su izvestili svi mediji. U inspekcijskom nadzoru utvrđeno je da se radi o psima koji služe za borbu, koji nisu bili ni označeni ni vakcinisani. Pisalo se i 2021. godine kad je Veterinarska inspekcija utvrdila da je muškarac iz Zadra uzgajao pse za borbu na ilegalnoj farmi nakon što su ga drugi put uhvatili da ima kokain.

Novinari su kontaktirali i udruženje "Prijatelji životinja" koja pokušava uvesti izmene u Krivičnom zakonu, a s novinarima su podelili sve što znaju o ilegalnom mučenju životinja i o čemu se tu radi.

- Kada vidimo pse tzv. opasnih pasmina ili njihove mešance, zavezane lancem, smeštene u lošim uslovima, na lokacijama podalje od pogleda ljudi, možemo biti sigurni da se radi o psima koji se koriste za borbe pasa.

Tvrde kako je jako teško otkriti organizatore takvih monstruoznih događaja jer se radi o akterima iz sveta kriminala.

Valja napomenuti da su borbe životinja ponekad deo i međunarodne mreže kriminala, uključujući i ilegalno uzgajanje, prodaju i obučavanje u tu svrhu.

- Borbe pasa prisutne su u Hrvatskoj u puno većem broju nego što je poznato policiji i široj javnosti -  objašnjavaju iz "Prijatelja životinja".

Povrede pasa nakon borbi retko leče veterinari, a ako i leče, radi se, u stvari, o nezakonitoj uključenosti u mučenje i zlostavljanje životinja.

- Organizatori i učesnici ostvaruju astronomske zarade putem klađenja i parenja pasa, kojim se želi postići njihova borbenost i agresivnost, a osim toga, organizatori dele videosnimke ovih krvavih razonoda - kažu.

Zakonom o zaštiti životinja zabranjeno je huškati životinje na druge životinje ili čoveka, ili ih dresirati na agresivnost, obučavati životinje za borbe, organizovati borbe životinja ili učestvovati u njima, posećivati ih i oglašavati te u vezi s time organizovati klađenje i i učestvovati u klađenju.

Izvor: Srbija Danas/Jutarnji list
Pogledaj vesti o: Facebook

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.