Jesu li protivnici Asada protiv SAD

Izvor: B92, 06.Sep.2013, 14:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jesu li protivnici Asada protiv SAD

Vašington -- Slika sirijskih pobunjenika sa Fejsbuka, na kojoj oni marširaju kraj zapaljene zastave SAD navodi na pitanje da li su protivnici Asada i protivnici Amerike.

Kako navodi Vašington tajms, na slici su pobunjenici koji pripadaju tzv. "Al Askua islamik brigadi".

Da stvar bude ozbiljnija, nije reč o usamljenoj slici, već o baneru - ilustraciji koja se vidi na vrhu stranice na Fejsbuku te grupe. Kada se klikne na sliku, maskirani i naoružani militanti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se "otkrivaju".

Sve to navelo je američke obaveštajne službe da se zapitaju da li su oni koji se bore protiv režima Bašara al Asada zapravo i antiamerički nastrojeni.

Grupa koja maršira kraj zapaljene američke zastave deo je sunitskih pobunjenika, koja opet pripada većoj grupi „Slobodna sirijska vojska“, navodi "Vašington tajms". List takođe primećuje i da zabrinjavajuće deluju i druge dve fotografije. Na jednoj je crna zastava iračkog ogranka Al Kaide.

U isto vreme, američka mreža NBC javlja da se Vašington već sprema da pomenutu grupu Al-Askua odredi kao "terorističku".

Slike su posebno zanimljive, ako se uzme u obzir izjava državnog sekretara SAD Džona Kerija od četvrtka, kada je pred sastanak Doma za inostrane poslove rekao da "loši momci", poput radikalnih islamista koji mrze Ameriku i Zapad čine možda oko 15 do 25 posto pobunjeničkih snaga.

Međutim, jedan ugledni vojni zvaničnik kazao je za NBC da je stvarni broj takvih pobunjenika znatno veći od onog koji pominje Keri. Drugi zvaničnik je čak rekao da je među sirijskim pobunjenicima čak 50 odsto pripadnika Al Kaide i sličnih terorističkih grupa čini Slobodnu sirijsku vojsku.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.