Iz Niša u Silikonsku dolinu

Izvor: Politika, 11.Okt.2011, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iz Niša u Silikonsku dolinu

Jedan od dvojice braće Ilić, o kojima smo pisali pre dva meseca, angažovan za rad u centru društvene mreže „Fejsbuk” pored San Franciska

Niš – Priča koju smo sredinom avgusta objavili o braći Andreji (24), apsolventu Prirodno-matematičkog fakulteta, i Aleksandru Iliću (25), docentu na istom fakultetu, mladim naučnim radnicima iz Niša, dobila je ovih dana svoj nastavak. Stariji Aleksandar, jedan od najmlađih doktora nauka u našoj zemlji, odlazi u >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Silikonsku dolinu. Radiće za društvenu mrežu „Fejsbuk“, u gradiću Palo Alto, nedaleko od San Franciska.

– Iz naše zemlje poziv za odlazak u Ameriku dobilo je petoro darovitih informatičara, a ja sam jedini iz Niša – priča nam Aleksandar. – Ulaznu američku vizu dobio sam na četiri godine, ali ću se sigurno posle godinu dana vratiti u Niš, jer želim da sva znanja koja budem stekao podelim sa kolegama i izuzetno talentovanim niškim informatičarima.

Aleksandar Ilić boravio je poslednja dva meseca u Americi i Silikonskoj dolini i upoznao se sa budućim obavezama i poslom:

– Posao je veoma specifičan i radi se i više od deset sati dnevno, ali navikao sam da tako radim i živim i u Srbiji. Imaću zadatak da određujem broj najboljih prijatelja svakog korisnika na „Fejsbuku“ na osnovu njihovih akcija. Ispunjava me zadovoljstvom novi i izazovni posao najviše zbog prakse koju želim da usavršim, budući da mi u Srbiji na tom planu ipak malo kasnimo. Tehnologije ove društvene mreže su naprednije i do sada se mali broj srpskih matematičara sretao sa njima. Zato je moj odlazak u centar „Fejsbuka“ velika šansa da ovladamo tim najsavremenijim tehnologijama, ali i da ih iz SAD donesemo u Srbiju i omogućimo našim studentima da se i oni upoznaju sa njima. Moram da kažem da uopšte ne razmišljam da ostajem u Americi. Vraćam se u Srbiju, jer želim da doprinesem boljitku naše zemlje.

Mnogo su Aleksandru, on to ne krije, pomogle kolege sa fakulteta, posebno prof. dr Miroslav Ćirić i dekan niškog PMF-a prof. dr Dragan Đorđević, kao i rektor Univerziteta u Nišu prof. dr Miroljub Grozdanović, bezrezervnom podrškom.

U sedištu „Fejsbuka“ u Palo Altu dr Aleksandru Iliću sve je obezbeđeno – smeštaj, automobil, ishrana... On o tome, međutim, najmanje razmišlja.

– Verujem da ću se svakodnevno sretati sa najnovijim tehnološkim dostignućima, jer je u Americi to skoro postalo pravilo – ne prođe dan a da se ne promoviše ono što je još novije, savremenije i modernije, bolje rečeno izazovnije od jučerašnjeg. I svakako da ću sve ono što budem savladao u SAD doneti u Srbiju, a svoja saznanja preneti drugima.

Doc. dr Aleksandar Ilić postao je doktor nauka prošlog proleća, sa samo 26 godina. Pre toga završio je prirodno-matematički fakultet za rekordne tri i po godine. Dva puta je proglašavan za najboljeg studenta Niškog univerziteta. Nosilac je najvećih i najprestižnijih nagrada i priznanja sa najelitnijih takmičenja znanja – svetskih prvenstava i olimpijada u oblasti informatike. Najtrofejniji je srpski matematičar i informatičar.

Njegovim stopama sigurno korača i mlađi brat Andreja, koji uskoro brani diplomski rad na PMF-u u Nišu.

Toma Todorović

objavljeno: 12.10.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.