Irak: Zarobljeni Srbi i Bošnjaci krenuli kući!

Izvor: S media, 25.Nov.2011, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Irak: Zarobljeni Srbi i Bošnjaci krenuli kući!

Iz kurdskog grada Erbil u Iraku, posle dvodnevnog boravka u ekstradicionom kampu, danas popodne put Istambula krenula je grupa od 17 državljvana Bosne i Hercegovine, među kojima ima petoro Srba, 11 Bošnjaka i jedan Hrvat, piše portal "Dnevnog avaza". Oni su došli u Irak da rade na građevini posredstvom jedne nemačke kompanije čiji je vlasnik Eugen Ejrih nestao bez traga. Istovremeno, radnici su ostali bez pasoša i hrane, a nisu znali kome da se obrate za pomoć.
>> Pročitaj celu vest na sajtu S media << />
Naše Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da u kurdskom gradu Erbilu u Iraku nema uhapšenih ni privedenih građana Srbije.

U toku popodneva radnici su uspeli da dobiju svoje pasoše. Pre nego što će uzeti natrag svoja dokumenta, morali su da potpišu papir na kom, kako tvrde, ne znaju šta piše. To je u telefonskom razgovoru za "Dnevni avaz" potvrdio i jedan od radnika Suad Ibrahimkadić.

Al-Sadr: SAD žele da okupiraju Bliski istok

Irak: U bombaškim napadima 18 mrtvih

Irak: U eksploziji poginulo devet, povređeno 99 ljudi

- Bili smo pred autobusom. Zatražili su da potpišemo taj dokument, da bismo krenuli. Ili, u suprotnom, idemo u zatvor. Ne znaju engleski, i mi ne znamo šta smo potpisali, to je na arapskom. Sada smo u busu koji putuje za neki grad Silop, odakle bismo trebali da idemo do Istanbula - rekao je Ibrahimkadić.

On je, takođe, naveo je da niko od državljana BiH od juče ništa nije uzeo od hrane. Svi su gladni i iscrpljeni, a u Turskoj se nadaju da će dobiti nešto za obrok. Od nadležnih rezidencijalnih zastupnika BiH niko ih nije kontaktirao, ali imaju potvrdu da će ih neko sačekati u Istanbulu.

Tokom jučerašnjeg dana, Aleksandar Elvis Ramić iz mesta Blatnica kod Teslića na svom profilu na društvenoj mreži Fejsbuk zatražio je pomoć, navodeći da njemu i ostalima danas ističu turističke vize, zbog čega će završiti u iračkom zatvoru.

"Ne daju nam pasoše, hranu, pare. Ističu nam turističke vize i moramo izaći iz zemlje, inače ćemo u zatvor", napisao je Ramić.



Ramić je tvrdio da u kampu, u kom su smešteni, ima i Bugara i Rumuna.


(S media/Avaz)
Pogledaj vesti o: Vize

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.