Tužilaštvo ipak pokrenulo istragu protiv Ćosovića zbog paljenja Kurana

Izvor: Glas javnosti, 01.Nov.2012, 17:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužilaštvo ipak pokrenulo istragu protiv Ćosovića zbog paljenja Kurana

BEOGRAD - Krivično vanpretresno sudsko veće odlučilo je da pokrene istragu protiv Predraga Ćosovića iz Beograda, koji je pre dva dana uhapšen jer je na svom Fejsbuk profilu postavio fotografiju na kojoj se vidi kako pali Kuran.

Posle neslaganja istražnog sudije sa zahtevom Tužilaštva za visoko tehnološki kriminal za pokretanje istrage protiv Ćosovića, krivično vanpretresno veće odlučilo >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << je da se istraga protiv njega ipak pokrene.

Ćosović je u sredu, posle saslušanja, pušen da se brani sa slobode.

Portparol suda Dušica Ristić rekla je da je krivično vanpretresno veće danas donelo rešenje kojim je određeno sprovođenje istrage protiv Ćosovića, zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično delo izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti.

Tužilaštvo za visoko tehnološki kriminal u sredu je sudu podnelo zahtev za sprovođenje istrage i određivanje pritvora Ćosoviću zbog težeg oblika krivičnog dela izazivanje nacionalne rasne verske mržnje i netrpeljivosti.

Taj oblik dela podrazumeva "izlaganje poruzi nacionalnih, etničkih ili verskih simbola kao i oštećenje tuđe stvari i spomen obeležja" i za to je zaprećena kazna od jedne do osam godina zatvora.

Ćosović je, prema tvrdnjama tužilaštva, u ponedeljak 29. oktobra na svom Fejsbuk profilu postavo fotografiju na kojoj se vidi kako drži muslimansku versku knjigu "Kuran " i prinosi joj upaljač radi paljenja.

Uprava za javni red i mir beogradske policije identifikovala je Ćosovića i uhapsila ga u utorak, a juče je posle saslušanja kod istražnog sudije pušten na slobodu.

- Samo sam hteo da se zezam, nisam palio Kuran, niti sam pokazivao srednji prst! Pridržao sam knjigu rukama, a upaljač sam prineo kako bih pojačao svetlost, jer je blic telefona kojim me je fotografisao prijatelj bio slab!

Ovim rečima, kako Kurir saznaje iz izvora bliskog istrazi, branio se na saslušanju u policiji Predrag Ćosović, koji se sumnjiči da je zapalio muslimansku svetu knjigu. Ćosović, pripadnik Zvezdine navijačke grupe Četnici sever, navodno je na saslušanju rekao da nije imao nameru da izaziva nacionalnu, rasnu i versku mržnju i netrpeljivost.

Nastavak na Glas javnosti...






Povezane vesti

Ipak pokrenuta istraga zbog paljenja Kurana

Izvor: Blic, 01.Nov.2012

BEOGRAD - Krivično vanpretresno sudsko veće odlučilo je danas da pokrene istragu protiv Predraga Ćosovića iz Beograda, koji je pre dva dana uhapšen jer je na svom Fejsbuk profilu postavio fotografiju na kojoj se vidi kako pali Kuran. ..Ipak istraga protiv Ćosovića..Posle jučerašnjeg neslaganja...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.