Internet uništava mentalno zdravlje dece

Izvor: B92, 16.Maj.2014, 13:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Internet uništava mentalno zdravlje dece

Deca koja mnogo vremena provode za računarom, rizikuju razvijanje raznih mentalnih problema, poput depresije, osećaja usamljenosti i anksioznosti.

Britansko Ministarstvo zdravlja ističe da postoji jasna veza između preteranog korištenja interneta i društvenih mreža i niskog samopouzdanja.

Osobe koje provode više od četiri sata dnevno gledajući u ekran, naročito su podložne mentalnim bolestima, stoji u izveštaju ministarstva.

Otkrića raspiruju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << debatu o zdravstvenim rizicima društvenih mreža i igara, pošto su kompanije, poput Facebooka, na udaru kritika zbog slabe kontrole provere starosti budućih korisnika.

Da biste se pridružili Facebooku, treba da imate 13 i više godina, ali i mlađa deca ostavljanjem lažnih podataka otvaraju naloge.

"Deca koja provode više vremena za računarom, gledajući televiziju ili igrajući video igre pokazuju viši nivo emocionalne uznemirenosti, anksioznosti i depresije", stoji u izveštaju.

Istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da je čak 750.000 tinejdžera depresivno i da nema "razloga za život".

Izveštaj je prosleđen Odboru za zdravstvo britanskog parlamenta, koji je naručio istraživanje mentalnog zdravlja mladih u Engleskoj.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.