Indija ima preko 5 miliona developera!

Izvor: NovaEnergija.net, 11.Jan.2017, 18:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Indija ima preko 5 miliona developera!

Delegacija Srbije trenutno se nalazi u Indiji, a osim raznih ekonomskih tema koje nam stižu, evo jedne veoma važne za privredu i IT sektor.
U delegaciji Srbije nalazi se i Sava Savić, pomoćnik ministra za informaciono društvo u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija. O tome šta je zapazio u Indiji pisao je na svom Fejsbuk profilu, a mi vam ovaj post prenosimo u celosti, kao i fotografije:

Zemlja >> Pročitaj celu vest na sajtu NovaEnergija.net << u kojoj su Digitalna vozačka dozvola, Registracija automobila i E-potpis dostupni na SmartPhone-u imaće 5.200.000 software developera u 2018. godini, a samo Google će edukovati i zaposliti 2 miliona Android programera… pogadjajte!?

Ipak će vas Taj Mahal, Lotus Temple i Kailasa Hram, krava (kao sveta životinja) i Himalaji pre asocirati na Indiju nego prethodni podatak.
Indija ima 1.300.000.000 (slovima: milijardu i tristotine miliona) stanovnika, 1.000.000.000 mobilnih pretplatnika, 300.000.000 Internet priključaka i još toliko korisnika m-Walleta… 2x više korisnika mobilnog novčanika nego korisnika platnih kartica i vlasnika računa u bankama.

Oko 78% ekonomije je KEŠ ekonomija, studije su pokazale da 90% transakcija se sprovede u gotovini, isto tako “siva ekonomija” čini 25% BDP-a uz ogromno učešće “Black Money” i visok stepen korupcije. U medjuvremenu samo 1-3% stanovništva plaća porez na dohodak, socijalno i zdravstveno.
Premijer Indije Narendra Modi je 8.novemba 2016. godine iznenadio svoju zemlju najavom da novčanice 500 i 1000 rupija (koje čine 86% novca u opticaju) postaju nevažeće preko noći. Indijci su imali priliku da do 30.decembra deponuju novac na račun u banci, uz mogućnost da podignu sa računa u novim apoenima novac u iznosu (ekvivalentnom) do 500$ nedeljno. Prvog dana demonetizacije juveliri su prodali preko 15T zlata, dok je skoro sve poskupelo za 15-20%.
Pretpostavlja se da će ovom merom osim naplate poreza i uvodjenja novca u legalne tokove, biti izvršena naplata ekstra porez svima koji to nisu ranije uradili.


Premijer Modi je 10.januara na Vibrant Gujarat Global Summit 2017 otvorio Mumbajsku berzu, koja će očekuje se pored Njujorške i Šangajske igrati značajnu ulogu u kreiranju nove svetske ekonomije. Na tom dogadjaju su prisustvovali šefovo preko 100 država, više od 2000 Indijskih kompanija i preko 2 miliona posetilaca. Svečanoj ceremoniji je prisustvovao i premijer Srbije, što je prvi susret šefova dveju država posle 30 godina.
Mr Modi je pokrenuo inicijativu Digital India kao svojevrsni proces “Digitalne transformacije” jedne od najstarijih i najtradicionalnijih civilizacija na svetu. #VibrantGujarat201

Nastavak na NovaEnergija.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NovaEnergija.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NovaEnergija.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.