In Niš we don’t say… Šta kažu Nišlije?

Izvor: Megafon.co, 23.Sep.2020, 20:15

In Niš we don’t say… Šta kažu Nišlije?

Možda ste primetili da je Fejsbuk ovih dana preplavljen rečenicama koje počinju sa – In Niš we don’t say… I svaka je smešnija od prethodne! Makar nama
– In Niš we don’t say: “I swear”, we say: “Evo, oči da mi ispadnu!”, and I think it’s beautiful.
– In Niš we don’t say: “He is futile”, we say: “Zaludan pop i jarići krsti”, and I think it’s awesome.
– In Niš we don’t say: “Why are you carrying that bag?”, >> Pročitaj celu vest na sajtu Megafon.co << we say: “Šta secaš be to?”, and I think Novosađani nas ne razumeju.
Ovo su samo neki primeri koje smo prepisali iz Fejsbuk grupe koja u trenutku pisanja ovog članka ima oko 4.500 članova. Ali, osim što ćete se dobro nasmejati, možete i da naučite nešto više o Nišu, niškim običajima, izrekama, govoru… Ima li boljeg načina da se uči o kulturi nekog mesta nego kroz humor?
– In Niš we don’t say: “This woman is very capable”, we say :”Opravna”.
Mi smo razgovarali upravo sa jednom takvom ženom. Milena Antić Latković osnovala je ovu grupu, a za Megafon otkriva i zašto:
“Ja sam još pre 10 godina pokušavala da napravim nešto slično, stranicu “Nišlije, budite se”. Ali tada nisam uspela da skupim više od 800 ljudi. Ideja je da što više Nišlija bude na jednom mestu, da se smejemo, da se zezamo, da negujemo naš sleng. I povremeno nešto vezano za istoriju našeg grada, da svi obnovimo. Ja lično mislim da je sve ovo toliko zabavno baš zato što Niš ima svoj naglasak, svoje fraze, specifičan sleng. I da je baš to uticalo na ovoliku popularnost grupe.”
Miljan Ž. Veselinović je među prvima, ako ne i prvi, počeo da piše razne In Niš we don’t say… objave. A ovo su mu omiljene:
– In Niš we dont say “Never”, we say “Pijemo kafu neki dan obavezno”.
– In Niš we don’t say “I don’t wanna see you anymore”, we say “Će see čujemo od ponedeljak”, and I think that’s beautiful.
“Več od samog početka svoje “piskaranje” po FB bazirao sam na niškom slengu… Tako da me je Tviter histerija “In we dont say..” koja je zahvatila svet, inspirisala da bacim neki post sa tim šablonom, ali sveden na strogo lokalni karakter… Tako da sada imamo grupu In Niš we dont say, koja je potpuno otvorena i u kojoj se trenutno skladišti pravo bogatstvo niškog uličnog govora, žargona, ta alternativna, supkulturna jezička forma, čemu se ja neizmerno radujem. Posebno me raduje što sada imamo, za razliku od ostalih gde se potenciraju zemlje, jedinstvenu varijaciju na temu “In we dont say” s grad Niš, Nišlije i naš šmekerski žargon… I nadam da ćemo nastaviti da s ponosom koristimo i negujemo to bogatsvo i razbijamo stereotipe”, kaže Miljan za Megafon.
Članovi i članice Jedna od članica grupe, Jelena Đorđević, niška novinarka i poznati glas sa radija, kaže da je niški humor britak i inteligentan i voli kada se čuva lokalno.
“Ne mogu da definišem zašto mi je zabavno, jednostavno jeste. Najviše volim kada se završi onim “and I think that’s beautiful”. Zato što onda imam utisak da zaista želimo da te naše lokalizme i dijalekte stvarno sačuvamo i da stvarno mislimo da je to lepo, što i jeste.”
Ne kažemo – ne, nego – da be da. Ne kažemo OMG, nego Ccc. Nišlije su svoju kreativnost i humor u ovoj grupi dokazale i dokazuju.
“Koje mi je omiljeno, leleeeeee, mnogo ih ima od kojih mi suze idu na oči… Ne mogu ni da ih popamtim, pa ajde neka bude nešto što sam ja napisala juče. In Niš we don’t say “Dajte mi 500 grama bureka”. We say “Daj mi četvrtinu sa sira i osminu sa meso” and I think that is the only right way to do it”, kaže Jelena.
A kada govorimo o duhovitim Nišlijama, ne možemo da ne pomenemo, doduše gore već pomenutog, Miljana Ž. Veselinovića i Miroslava Cvetkovića, čije profile na Fejsbuku Nišlije prate maltene religiozno.
“Mislim da su ljudi željni da iskažu specifičan niški humor na način koji ostali ne razumeju. I vidim da se čak i koriste reči koje mi i ne upotrebljavamo samo da bi zbunili ostale”, kaže Miroslav. A ovo je jedna od njegovih “kovanica” – In Niš we don’t say “EASY WALK”, we say “MAJANJE“, and I think it’s beautiful.
A evo i jednog primera Miljana Ž. Veselinovića za savršeni zaključak ovog teksta – In Nis we don’t say “Good work”. We say “Icepio si ga.” I mi stvarno mislimo da je to prelepo!

Pogledaj vesti o: Facebook

Nastavak na Megafon.co...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Megafon.co. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Megafon.co. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.