Imamo dogovor. Šengen, konačno

Izvor: B92, 28.Dec.2023, 11:18

"Imamo dogovor. Šengen, konačno"

Rumunija i Bugarska postigle su sporazum sa Austrijom o delimičnom pristupanju Šengenskom prostoru u martu 2024, u zoni pomorske i vazdušne granice.

"Posle 13 godina, Rumunija će se konačno pridružiti Šengenu! Imamo politički dogovor o tome", napisao je na Fejsbuku rumunski premijer Marsel Čolaku.

Rumunsko Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da je između tri zemlje zaključen "politički >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sporazum" o proširenju zone „na rumunske i bugarske vazdušne i pomorske granice” od marta 2024.

Pitanje otvaranja kopnenih granica odloženo je za razgovore u narednoj godini.

Austrija, koja je pre godinu dana stavila veto na ulazak dve zemlje u Šengen, početkom decembra je iznela ideju o relaksaciji pravila koja regulišu vazdušni saobraćaj za Bugarsku i Rumuniju, ako Brisel ojača spoljne granice EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rumunija i Bugarska postigle sporazum o primeni Šengena sa Austrijom

Izvor: Blic, 28.Dec.2023

Ministarstvo unutrašnjih poslova Rumunije saopštilo je da je pre nekoliko dana postiglo politički dogovor sa nadležnim ministarstvima u Austriji i Bugarskoj u vezi sa proširenjem šengenskog prostora sa Bukureštom i Sofijom na vazdušnim i pomorskim granicama počev od marta 2024. godine, prenosi...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.