IMA LI PILOTA U HRVATSKOM AVIONU: Usred leta šef otišao da se druži sa stjuardesama i ostavio učenika da upravlja letelicom?!

Izvor: Telegraf.rs, 16.Nov.2016, 21:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IMA LI PILOTA U HRVATSKOM AVIONU: Usred leta šef otišao da se druži sa stjuardesama i ostavio učenika da upravlja letelicom?!

Direktor letačkih operacija, odnosno glavni šef pilota u "Kroacija erlajnsu", smenjen je jer je tokom obuke pilota učenika na Airbusu 320, u ulozi instruktora, napustio pilotsku kabinu i otišao da čavrlja sa stjuardesama. Mladi muškarac koji je platio obuku, sam je upravljao avionom što je i snimio i objavio na Fejsbuku.

Instruktor ne bi smeo da ostavi učenika samog u kokpitu, a sigurnosna pravila su dodatno pooštrena nakon nesreće aviona Džermanvingsa, kad je kopilot >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << koji je sam upravljao istim tipom aviona, odbio da pusti kapetana u kabinu koji je nakratko izašao iz nje. Kopilot je ostao sam i umesto da kapetanu otvori vrata, po svoj prilici je namerno srušio avion.

Snimak je, piše Index, iako brzo skinut s profila pilota učenika, bio vidljiv dovoljno dugo da informacija dođe do nadređenih u KA.

U aviokompaniji ne spore da je došlo do incidenta:

- O događaju koji spominjete, pokrenut je postupak interne istrage, što je propisano operativnim priručnikom kompanije, koji je usklađen sa zahtevima vazduhoplovne regulative - stoji u odgovoru portparola KA. On dodaje da Josip Grgec nije smenjen s pozicije šefa pilota, ne precizirajući kakav se postupak vodi.

Pilot učenik je platio za svoje školovanje, a piloti nakon zadovoljenog formalnog obrazovanja i odrađenih "ground schoola", simulatora itd – uče da upravljaju određenim tipom aviona. Troškove snosi firma, ali se pilot obavezuje da neko vreme raditi za nju.

(Telegraf.rs / net.hr)


Pogledaj vesti o: Facebook

Nastavak na Telegraf.rs...






Povezane vesti

IMA LI PILOTA U OVOM AVIONU? Ostavio učenika da upravlja letelicom i otišao sa stjuardesama

Izvor: Kurir, 17.Nov.2016, 11:27

...Mladi muškarac koji je platio obuku, sam je upravljao avionom što je i snimio i objavio na Fejsbuku..Instruktor ne bi smeo da ostavi učenika samog u kokpitu, a sigurnosna pravila su dodatno pooštrena posle nesreće aviona Džermanvingsa, kad je kopilot koji je sam upravljao istim tipom aviona,...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.