Hakeri napali sajt Tužilaštva za sajber kriminal

Izvor: Politika, 14.Apr.2011, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hakeri napali sajt Tužilaštva za sajber kriminal

Internet prezentacija Tužilaštva za borbu protiv visokotehnološkog kriminala preksinoć je bila meta hakera ili onih koji su to poželeli da budu. Sajtu se pristupalo uz pomoć osnovnog korisničkog imena i šifre iz udžbenika, pa je u jednom trenutku poslužio i za ćaskanje. Naime, nepoznata osoba primetila je da se administratorskom delu sajta pristupa školskim korisničkim imenom i šifrom, pa je tu informaciju prenela drugim osobama.

Putem društvene mreže „Fejsbuk>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << informacija o nezaštićenom sajtu proširila se munjevitom brzinom. Odmah su osvanule brojne privatne poruke i više fotografija sa pornografskim sadržajem, pa je sajt koji promoviše borbu protiv visokotehnološkog kriminala poslužio i za privatne razgovore posetilaca.

U Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal kažu da je reč o starom sajtu, ali i tvrde da će pronaći i kazniti odgovorne.

Prema rečima Branka Stamenkovića, tužioca za visokotehnološki kriminal u toku je utvrđivanje identiteta izvršilaca krivičnog dela računarske sabotaže, za koje prete kazne zatvora od šest meseci do pet godina. On je naveo da je sajt, koji je inače informacionog karaktera, prekjuče delimično bio izmenjen neovlašćenim pristupom određenim stranicama.

– Sajt se trenutno hostuje kod jednog manjeg beogradskog provajdera i ne nalazi se na državnim serverima, niti je u okviru samog sajta bilo informacija ili baza podataka koje su od bilo kakvog značaja za rad ovog posebnog odeljenja Višeg tužilaštva u Beogradu ili tužilaštva uopšte – objasnio je Stamenković.

On je naveo da je u toku prikupljanje činjenica u vezi sa ovim slučajem, dodajući da informacije sa kojima se trenutno raspolože ukazuju da su se desile određene tehničke greške.

– Još ne mogu da tvrdim da je došlo do klasičnog hakovanja sajta, već da su iskorišćeni određeni propusti u samom programskom jeziku prezentacije, u kodiranju i načinu kako je ona ranije napravljena – rekao je Stamenković.

M. Derikonjić

objavljeno: 14.04.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.