Greenpeace se okomio na Facebook

Izvor: B92, 02.Sep.2010, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Greenpeace se okomio na Facebook

Predstavnici Greenpeacea pokrenuli su kampanju kojom će pokušati da nateraju predstavnike Facebooka da se okrenu obnovljivim izvorima energije.

Izvor: T-Portal




Najveća društvena mreža na svetu, Facebook, trenutano broji nešto više od 500 miliona korisnika. Za upravljanje svim korisničkim podacima i svim segmentima svog servisa, Facebook troši ogromne količine električne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << energije za pokretanje i održavanje svojih servera.

U februaru ove godine, predstavnici Facebooka najavili su izgradnju novog data centra u američkoj saveznoj državi Oregon koji bi trebalo da se bez problema nosi s obradom velike količine podataka te uvođenjem novih mogućnosti servisa. Ono što zabrinjava jeste podatak da će Facebook za napajanje tog centra koristiti struju dobijenu iz kompanije Pacific Power, a koja se u proizvodnji uglavnom oslanja na ekološki neprihvatljiv ugalj.

Upravo zato Greenpeace je pokrenuo peticiju u sklopu koje želi da pokuša da natera Facebook da se okrene obnovljivim izvorima energije.

Sasvim očekivano, Facebook o potrošnji struje svojih data centara ne želi javno govoriti, no sasvim je izvesno da se za upravljanje svim mogućnostima servisa troše velike količine struje.

Prema nekim procenama, ako se nastavi rast Facebooka, do 2020. data centri ovog servisa trošiće oko 1.963 milijardi kilovat-sati, što je više od potrošnje Francuske, Nemačke, Kanade i Brazila zajedno.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.