Godinu dana zatvora zbog pretnji Brankici Stanković

Izvor: Politika, 04.Mar.2010, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godinu dana zatvora zbog pretnji Brankici Stanković

Prvi osnovni sud u Beogradu osudio je juče na godinu dana zatvora Stefana Hadžiantonovića iz Beograda zbog pretnji upućenih novinarki Televizije B92 Brankici Stanković.Hadžiantonović koji je osuđen za krivično delo ugrožavanja sigurnosti, tokom suđenja priznao je da je novinarki uputio pretnje na društvenoj mreži „Fejsbuk” i izvinio joj se.

Jučerašnjom presudom, Hadžiantonoviću je izrečena jedinstvena kazna od godinu i tri meseca zatvora, pošto je >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ranije bio uslovno osuđen na četiri meseca zbog krivičnog dela nasilničkog ponašanja.

Autorki emisije „Insajder” koja se u poslednjem ciklusu bavila temom ekstremističkih navijačkih grupa, upućene su pretnje smrću preko „Fejsbuka” i to od huliganskih grupa za koje je samo mesec dana ranije tadašnji v. d. republičkog javnog tužioca Slobodan Radovanović tražio da budu zabranjene.

Novinarki Brankici Stanković, posle prikazivanja prve epizode iz serijala „(Ne)moć države” koja se bavi problemom ekstremističkih grupa, stigle su brojne pretnje, od kojih su neke bile i pretnje smrću. Huliganskim rečnikom Stakovićevoj je poručeno da je „treba zaklati i dati ovima iz B 92 da je pojedu”.

Neki od komentara na „Fejsbuku” bili su: „Seko, krenula si na ljude i igru gde život mnogo malo vredi. Nisu ovo mafijaši, političari i korumpirani bogataši" žao mi te je ima da boli!”, „Pitanje za Brankicu, hoćeš li ti poginuti za svoju ideju. Mi hoćemo... e vidiš to je naša snaga. Nikad nas nećete ugasiti”, „Treba je zaklati i dati ovima iz B 92 da je pojedu. Mrtva kurvo!!!”

Na pretnje upućene novinarki reagovali su i predsednik Srbije Boris Tadić i ministar policije Ivica Dačić koji su poručili da država neće tolerisati teror huligana, kriminalaca i pretnje novinarima koji rade svoj posao. Sem toga Dačić je istakao da su u poslednjih godinu i po dana pronađeni svi napadači i oni koji su slali preteće poruke novinarima, pa ne vidi razlog da se to i sada ne desi.

M. D.

[objavljeno: 05/03/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.