G20: Internet giganti plaćaće porez u zemljama korisnika

Izvor: B92, 31.Maj.2019, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

G20: Internet giganti plaćaće porez u zemljama korisnika

Zagreb -- Skupina 20 najrazvijenijih država sveta razmatra modele oporezivanja prihoda kompanija poput Gugla i Fejsbuka.

Zemlje članice skupine G20 planiraju novu poresku politiku za digitalne divove poput Gugla, ciljajući na oporezivanje tih kompanija tamo gde ostvaruju dobit, a ne gde im je sedište, objavio je japanski poslovni dnevnik Nikei.

Ministri finansija 20 vodećih razvijenih privreda i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << privreda u usponu verovatno će usvojiti nacrt takve poreske politike na sastanku zakazanom narednog meseca u japanskom gradu Fukuoki, pre skupa šefova država i vlada članica G20 u Osaki, piše Nikei, a prenosi Poslovni dnevnik.

Prema novoj poreskoj politici, usmerenoj na kompanije kao što su Gugla, Epl, Fejsbuk i Amazon, "prihodi od oporezivanja išli bi zemljama koje svetskim digitalnim korporativnim gigantima pružaju veliku bazu korisnika", prema neimenovanim izvorima Nikeija.

Članice G20 nastojaće da psotignu konačni dogovor u 2020, a detalji tek treba da budu razrađeni. Jedna je od mogućnosti je distribucija prikupljenih poreskih prihoda prema broju korisnika u svakoj zemlji zasebno.

To bi, na primer, značilo da bi se prihodi od oporezivanja Fejsbuka, koji je centralizovao prijavu dobiti i prihoda i plaćanje poreza u Irskoj kako bi iskoristio njihove niske poreske stope, raspodelili na područja s više korisnika.

Detalji o načinu prikupljanja i distribucije poreskih prihoda i obuhvatu kompanija tek treba da budu razrađeni, između ostalog uz asistenciju OECD-a.
Pogledaj vesti o: Facebook

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.