Frizerski salon na Tajvanu prekrio svastike nakon žalbi

Izvor: B92, 25.Sep.2018, 08:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Frizerski salon na Tajvanu prekrio svastike nakon žalbi

Salon na Tajvanu uklonio svastike nakon žalbi nemačke i jevrejske zajednice.

Frizerski salon na Tajvanu je morao da prekrije znakove zbog kritika da logo previše podseća na nacističku svastiku.

Kako prenosi sajt Tajvan njuz, frizerski salon u gradu Šinču na severu Tajvana je prekrio logo magičnim markerom, tako da se vidi samo naziv lokala, nakon brojnih negativnih komentara.

Salon je takođe promenio logo na Fejsbuk strani, nakon što >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su korisnici napisali stotine negativnih komentara. Krtikovale su ga nemačka i jevrejska zajednica.

Novine Liberti Tajms pišu da je vlasnik Hsu Čen-jang prvo branio njegov salon, tvrdeći da dizajn predstavlja samo četiri brijača. Kaže da je dizajn logoa naručen i negira da postoje ikakve veze sa istorijskim događajima.

Ali Čen-jang je 19. septembra izjavio za televiziju EBC da su ljudi često urinirali ispred njegovog lokala i da je preduzeo korake kako bi zaštitio posao. Takođe je dodao da će razgovarati sa dizajnerom o novom logou.

Nemački institut u Tajpeju - koji ima ulogu nemačke ambasade - ranije je kritikovao logo frizerskog salona. U izjavi objavljenoj 18. septembra se navodi da "upotreba nacističkih simbola u komercijalne svrhe predstavlja neukusan čin uvrede za sve žrtve Holokausta", dodajući: "Pozivamo vlasnika salona da odmah ukloni nacističke znakove".

Jevrejski centar u Tajpeju je takođe zahtevao da se znak ukloni.

Mnogi tajvanski mediji povezuju incident sa događajem koji se pre dve godine odigrao u gradskoj školi.

Škola u Šinču je decembra 2016. godine organizovala satirično okupljanje nacista u sklopu Božićne parade, koja je privukla pažnju svetske javnosti.

Upućeno je izvinjenje iz predsedničke kancelarije, a direktor škole je podneo ostavku.

Izvor: BBC News na srpskom
Pogledaj vesti o: Facebook

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Frizerski salon na Tajvanu prekrio svastike nakon žalbi

Izvor: Danas, 25.Sep.2018

EPANemačka i jevrejska zajednica su kritikovale logo salona. Frizerski salon na Tajvanu je morao da prekrije znakove zbog kritika da logo previše podseća na nacističku svastiku. Kako prenosi sajt Tajvan njuz, frizerski salon u gradu Šinču na severu Tajvana je prekrio logo magičnim markerom, tako...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.