Fejsbukov Al Kapone

Izvor: Dzungla.org, 22.Feb.2012, 22:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fejsbukov Al Kapone

U carstvu Facebooka on se zove Al Kapone - a da bi imao odlučujuće dokaze protiv njega, nemački sudija zaplenio je njegov nalog na toj društvenoj mreži, što je slučaj bez presedana u jednom nemačkom krivičnom procesu.

'Zidojče cajtung' piše o neobičnom sudskom procesu u Rojtlingenu: jedan 20-godišnjak je svom prijatelju dao odlučujući savet za pljačku. Pri tome je sa tim prijateljem komunicirao putem Facebooka.
'U carstvu Marka Cukerberga taj momak se zove >> Pročitaj celu vest na sajtu Dzungla.org << `Al Kapone`. Da bi imao odlučujuće dokaze protiv njega, sudija Zirk Haman zaplenio je njegov nalog na Facebooku. Ne zna se hoće li sudija stvarno uspeti da dođe do traženih podataka. Oni bi mogli da posluže kao dokaz krivice optuženog' - stoji u tekstu.
Do sada je bilo istraga u kojima je Facebook imao određenu ulogu, ali podaci kojima su se poslužili istražitelji bili su okačeni tako da su svi mogli da ih vide. Ako korisnici Facebooka jedan drugom šalju poruke, one ostaju sakrivene.
'U SAD je već drukčije. Tamo je uobičajeno da istražitelji ili advokati izdejstvuju pristup takvim podacima u socijalnim mrežama', kaže advokat iz Štutgarta Karsten Ulbriht. Sada to isto želi da izdejstvuje i sudija iz Rojtlingena Zirk Haman.
Pri tome on može da pođe od iskustava nemačkog pravosuđa sa Internetom. Dešava se, doduše retko, da u ovoj zemlji bude zaplenjen nečiji nalog za elektronsku poštu. Po naređenju suda domaćin servera mora da isporuči elektronsku prepisku osumnjičenog.
Nemački provajderi su vrlo kooperativni – što i moraju da budu. Ali, kada je reč o nekom provajderu u inostranstvu, tada je nemačkim sudovima mnogo teže. To je shvatio i sudija Haman, čiji je zahtev upućen nemačkom ogranku Facebooka u Hamburgu. Zahtev nije uslišen uz objašnjenje da jedino kolege iz Irske imaju pristup podacima osumnjičenog lica.
Rečeno mu je da nemački Facebook ne obrađuje podatke na taj način i da sve evropske sudije moraju da se obrate Facebooku u Dablinu. Haman je poslao odgovarajući zahtev u Irsku, ali to će ga koštati i vremena i novca. Sada je on optuženom saopštio da, ako želi da izbegne te troškove, sam treba da stavi na raspolaganje istrazi svoj nalog na Facebooku, a dok to ne učini, nalog će mu biti - zaplenjen.
(Izvor:Mondo)

Nastavak na Dzungla.org...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Dzungla.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Dzungla.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.