Izvor: Radio 021, 24.Jun.2019, 13:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fejsbuk pokreće aplikaciju koja će plaćati za podatke

Fejsbuk će uvesti aplikaciju za pametne telefone koja će sakupljati podatke o tome kako ljudi koriste svoje uređaje, a zauzvrat će nuditi korisnicima novčanu nadoknadu.

Kompanija je objavila da trenutno regrutuje korisnike koji će instalirati na svojim telefonima novu aplikaciju "Study" sa Gugl Plej stora, koja sakuplja podatke o tome koje druge aplikacije postoje na telefonu i kako se telefon koristi.

"Study" se uvodi nakon što je kompanija Epl zabranila >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << slične aplikacije koje je Fejsbuk pokušao da lansira za ajfon u junu 2018. i januaru 2019, koje su kupovale podatke o korišćenju telefona od korisnika, među kojima su bila i deca od 13 godina.

Eplova politika je da ne dozvoljava sakupljanje "informacija o tome koje druge aplikacije postoje na korisničkim telefonima u svrhu analitičke obrade, oglašavanja ili marketinga".

Jedna od prethodnih Fejsbukovih aplikacija plaćala je korisnicima starosti od 13 do 35 godina do 20 američkih dolara mesečno kako bi pratila koje sve platforme koriste.

Novu aplikaciju "Study" u početku će moći da koriste samo osobe starije od 18 godina, a Fejsbuk nije objavio koliko će plaćati korisnicima za podatke koje će sakupljati.

Autor: Nova ekonomija

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.