Fejsbuk ne gasi i ne uklanja sve grupe i postove pedofila

Izvor: Radio 021, 13.Feb.2016, 19:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fejsbuk ne gasi i ne uklanja sve grupe i postove pedofila

Pedofili se koriste tajnim grupama na Fejsbuku kako bi razmenjivali slike dece, javlja BBC i pojašnjava da postavke na toj društvenoj mreži omogućuju otvaranje grupa čije sadržaje mogu da vide samo članovi, dok su ti sadržaji nevidljivi za sve ostale korisnike.

Engleska poverenica za decu En Longfild tvrdi da Fejsbuk ne čini dovoljno za nadzor tih grupa i zaštitu dece, ali FB tvrdi da je istrajan u uklanjanju "sadržaja koji ne bi smie da bude tamo".

Istraga >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << BBC-a je pokazala da postoji niz tajnih grupa na FB koje su otvorili muškarci zainteresovani za seksualne odnose s decom, a među njima je i jedan osuđivani pedofil koji se nalazi u registru seksualnih prestupnika.

Grupe imaju nazive koji jasno upućuju na njihov sadržaj i obiluju pornografskim i vrlo sugestivnim slikama dece. Korisnici ispod njih objavljuju seksualno eksplicitne komentare.

"Pronašli smo stranice specijalizovane za slike devojčica u školskim uniformama propraćene opscenim komentarima", javlja BBC.

Članovi pedofilskih grupa na Fejsbuku "materijale" kradu iz blogova i modnih kataloga, a često sami tajno snimaju decu na javnim mestima. Fejsbuk tvrdi da fondacija Internet voč radi na popisu internet stranica sa sadržajem seksualnog iskorišćavanja dece i ako se ijedna pronađe na FB-u automatski se ukida.

BBC, međutim, tvrdi da nije baš tako i da su u jednoj tajnoj grupi pod nazivom "slatke školarke" pronašli sliku 10-godišnje devojčice ispod koje su bili komentari "njam, njam" i drugi prostački komentari, ali FB je odgovorio da to ne predstavlja kršenje "standarda".

BBC je FB prijavio jednu celu grupu s neprimerenim sadržajem od 20 fotografija dece, nakon čega su korisnici sami uklonili neke slike, dok je FB sklonio samo četiri.

BBC je osim o tajnim grupama pedofila na Fejsbuku obavestio i Nacionalnu agenciju za zločine.

Na FB postoji mogućnost otvaranja grupa koje su javne, zatvorene i tajne.

Autor: Jutarnji list
Pogledaj vesti o: Facebook

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

ALARM Pedofili za razmenu slika dece koriste TAJNE FEJSBUK GRUPE

Izvor: Blic, 13.Feb.2016

Da bi objavljivali fotografije dece na Fejsbuku, pedofili najčešće koriste tajne grupe čije sadržaje mogu videti samo članovi, dok su za ostale korisnike potpuno nevidljive, objavio je u petak BBC...En Longfild, engleska zaštitnica dečijih prava, kaže da Fejsbuk ne ulaže dovoljne napore da...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.