Fejsbuk: Novi problem, procureli podaci o 540 miliona korisnika

Izvor: B92, 04.Apr.2019, 17:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fejsbuk: Novi problem, procureli podaci o 540 miliona korisnika

Firma za bezbednost podataka uvidela je problema na serverima Amazona.

Detaljne informacije o više od 540 miliona korisnika Fejsbuka mesecima su bile javno vidljive, pokazala je istraga kompanije zadužene za bezbednost na internetu.

Kompanija Apgard (UpGuard) je otkrila veliko skladište podataka na neobezbeđenom serveru Amazona koji je koristila jedna meksička firma za društvene mreže.

Najveći deo informacija koje su sadržale imena, komentare, reakcije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i identifikacione brojeve, bio je o poseticioma stranice Cultura Colectiva.

Fejsbuk je objavio da su podaci uklonjeni sa servera.

Stranica Cultura Colectiva saopštila je da su podaci sakupljeni iz interakcije sa korisnicima.

Privatni podaci kao što su mejl adrese i lozinke nisu bile na pomenutom serveru jer Cultura Colectiva nema pristup takvim informacijama o korisnicima.

"Svesni smo potencijalnih načina na koji ovi podaci mogu da se koriste, tako da smo pojačali bezbednosne mere da zaštitimo privatnost korisnika naše Fejsbuk stranice", rekli su agenciji Rojters sa stranice Cultura Colectiv.

Takođe je uklonjena manja baza podataka o 22.000 korisnika koju je sakupila druga firma, a u kojoj su se zaista nalazila imena, lozinke i mejl adrese.

Fejsbuk je saopštio da njegova pravila ne dozvoljavaju da se podaci sa te društvene mreže čuvaju u javno dostupnim bazama.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Fejsbuk: Novi problem, procureli podaci o 540 miliona korisnika

Izvor: Radio 021, 04.Apr.2019

Firma za bezbednost podataka uvidela je problema na serverima Amazona...ReutersNajveći deo informacija bio je o poseticioma stranice Cultura Colectiva..Detaljne informacije o više od 540 miliona korisnika Fejsbuka mesecima su bili javno vidljivi, pokazala je istraga kompanije zadužene za bezbednost...Kompanija...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.