Farba koja svetli u mraku za veću bezbednost saobraćaja?

Izvor: B92, 26.Maj.2022, 11:20

Farba koja svetli u mraku za veću bezbednost saobraćaja?

Australijanci su pronašli rešenje da oznake na kolovozu postanu vidljivije noću

Vožnja noću može biti izazovna, pogotovo kada su vremenski uslovi zahtevni. To se posebno odnosi na vožnju u kišnim uslovima ili po magli. Vidljivost je minimalna, a tada je najbolje usporiti i voziti najopreznije što možete.

. Obojiće ih fotoluminiscentnom farbom.

Boja će se nanositi na odabrane deonice puta u državi Viktorija kao deo programa bezbednosti na putevima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Regional Roads Victoria.

Tarmac Linemarkings je kompanija odabrana za nanošenje fotoluminiscentne boje. U nedavnom postu na Fejsbuku, najavili su da će farba biti nanesena po celom regionu Gipslend, od ostrva Filip do granice ove savezne države.

Koliko god bila korisna, boja koja svetli u mraku nije prihvaćena bez kritika. Neki se plaše da će troškovi biti previsoki jer je treba često osvežavati.

Drugi se boje da bi mogla da sadrži opasne, radioaktivne materije. Neki je čak smatraju opasnom jer bi ljudi mogli poželeti da ugase farove, jer misle da je kul voziti u takvom okruženju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Na australijske puteve ide boja koja svetli u mraku

Izvor: AutoBlog, 26.Maj.2022

Vožnja noću može da bude izazovna, pogotovo kada su vremenski uslovi zahtevni. Posebno se to odnosi na vožnju u kišnim uslovima ili kada se spusti magla. Vidljivost je minimalna, a tada je najbolje usporiti i voziti najopreznije što možete. Australijci su pronašli rešenje da oznake na putu postanu...

Nastavak na AutoBlog...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.